Tompa Gábor nyerte a román színházi világ legjobb rendező díját A velencei kalmárral

Írta: Szombat / maszol.ro - Rovat: Hírek - lapszemle

A Kolozsvári Nemzeti Színházban adták át hétfő éjjel a romániai színházi világ legfontosabb elismeréseit.

Tompa Gábor

A legjobb rendezőnek járó elismeréssel a Kolozsvári Állami Magyar Színház A velencei kalmár című előadásáért Tompa Gábort tüntette ki a Román Színházi Szövetség (UNITER) – írja a maszol.ro

A díjat Tompa Gábor hiányában Visky András dramaturg, rendező, a Kolozsvári Állami Magyar Színház művészeti vezetője vette át, aki átadta a díjazott üdvözletét, és egyúttal meghívta a közönséget A velencei kalmárra, amely „modern, nagyvonalú, ugyanakkor nagyon merész és költői.”

Visky András ugyanakkor megköszönte a Kolozsvári Állami Magyar Színháznak szentelt figyelmet, „a kulturális érték átlép minden határt” – fogalmazott.

Tompa Gábor szerint A velencei kalmár Shakespeare legbonyolultabb, legnehezebb darabja, amelyre rárakódtak a különböző korok, ideológiák értelmezési rétegei is. Ez az előadás a rideg, profitorientált világ és a benne dúló szenvedélyes érzelmek ellentétére épít.

Tompa Gábort többször díjazta már a romániai színházi szakma, az év legjobb rendezőjének járó elismerést 1984-ben, 1987-ben, 1993-ban, 1997-ben, 2008-ban, az év legjobb előadásáért járó díjat 1989-ben, 1992-ben és 2008-ban kapta meg, 2002-ben pedig kiváló művész elismerést vett át.

Korábbi interjúnkat itt olvashatja el a rendezővel.

[popup][/popup]