Tokiói olimpia: először emlékeztek meg a nyitó ünnepségen a müncheni mészárlás izraeli áldozatairól

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Egyperces néma csenddel emlékeztek a tokiói olimpia megnyitó ünnepségén az 1972-es müncheni mészárlás izraeli áldozatai számára – tudósít az ujkelet.live.

Tizenegy izraeli sportolót – David Berger, Ze’ev Friedman, Joszef Gutfreund, Mose Weinberg, Joszef Romano, Mark Szlavin, Eliezer Halfin, Jákov Springer, Andre Spitzer, Amitzur Shapira and Kehat Shorr – gyilkolták meg 1972 szeptemberében, amikor a Fekete Szeptemberhez tartozó palesztin terroristák megrohamozták az olimpiai falut.

Kettőt a helyszínen meggyilkoltak, kilencen később haltak meg, miután a német biztonsági erők sikertelen kísérletet tettek a túszok kiszabadítására és palesztin terroristák az összes túszt megölték.

Ankie Spitzer és Ilana Romano, a meggyilkolt izraeli sportolók két özvegye évek óta kampányol a hivatalos megemlékezésért. Előrelépés az ügyben akkor történt, amikor a német Thomas Bach 2013 szeptemberében a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke lett, és 2016-ban, több mint négy évtizeddel a mészárlás után hivatalos ünnepséget tartottak Rio de Janeiroban egy erre kijelölt emlékhelyen.

A mostani volt viszont az első alkalom, hogy megemlékezést tartottak a megnyitó ünnepségen.

,,Mi, az olimpiai közösség is emlékezünk az összes olimpikonra és közösségünk tagjaira, akik sajnos elhagytak minket, különösképpen azokra emlékezünk, akik életüket vesztették az olimpiai játékok során” – mondta egy bemondó a megnyitó ünnepségen.

,,Az egyik csoport továbbra is erős helyet foglal el emlékeinkben, és képviseli mindazokat, akiket elvesztettünk a játékokon – az izraeli küldöttség tagjai az 1972-es müncheni olimpiai játékokon” – tette hozzá a bemondó, amikor a stadion elsötétült.

Naftali Bennett izraeli miniszterelnök Twitteren megosztotta a megemlékezésről készült felvételt üdvözölve ,,ezt a fontos és történelmi pillanatot. Emlékük legyen áldott.”

Teljes cikk

[popup][/popup]