Többévszázados vándorúton – Időutazás a zsinagógák világában

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Zsinagógaépítészet Kelet-Közép-Európában 1782-1944

Szabadkára érkezik Klein Rudolf kiállítása a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület szervezésében

Klein Rudolf kiállítása, a szabadkai városi múzeumban (Szabadka-Subotica, Zsinagóga tér 3.) A kiállítás megnyitójára, 2014. szeptember 10. szerda, 17:00 órakor kerül sor.

A kiállítást megnyitja: Navracsics Tibor, külgazdasági és külügyminiszter; Heisler András, a Mazsihisz elnöke. A vendégeket köszönti: Szabados Róbert, a Szabadkai Zsidó Hitközség elnöke.

 kleinkiallitas_kép

Klein Rudolf, építészettörténész: Zsinagógák Magyarországon 1782-1918 című nagyszabású könyve alapján összeállított kiállítása a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület, a Magyar Építőművészek Szövetsége szervezésében Szabadkán (Szerbia), a városi múzeumban.

 

Az építészettörténész és fotóművész Klein Rudolf munkáiból összeállított kiállítás időutazásra invitálja a látogatót, aki követheti a zsidók többévszázados vándorlását Kelet-Közép-Európa egyes országaiban, a felvilágosodástól a vészkorszakig. E több évszázados vándorút a Habsburg birodalom északkeleti tartományaiban illetve lengyel, ukrán és balti területeken indult, eldugott stetlek (zsidó települések) mélyéről, és a régió nagyvárosaiban ért végett, köztük pedig átmeneti állomások voltak a mai Lengyelország, Szlovákia, Magyarország, Ukrajna, Románia, Horvátország, Szlovénia, Szerbia falvai, mezővárosai és megyeszékhelyei.

 

Támogató:

Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériuma, Magyar Építőművészek Szövetsége, Mazsike

 

 

[popup][/popup]