Több száz hadirokkant tüntetett Tel Avivban

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az izraeli hadsereg több száz hadirokkantja tüntetett vasárnap a Védelmi Minisztériumnál Tel Avivban, a rehabilitációs politikák felülvizsgálatát és a bürokrácia csökkentését követelve.

Forrás: twitter

A Védelmi Minisztérium adatai szerint – írja az ujkelet.live – az izraeli hadsereg hadirokkantjaként való elismerés iránti kérelmek mintegy 50%-át 2015 és 2019 között elutasították, újabb megvilágításba helyezve a sok sebesült egykori katona csalódottságát és haragját.

A hadirokkantak kezelésének ügye Iccik Szaidian esete miatt került reflektorfénybe Izraelben, akit súlyos poszttraumás stressz szindrómával diagnosztizáltak a 2014-es gázai háborúban végzett szolgálata után.

Szaidian az életéért küzd, miután múlt hétfőn, 2 nappal Jom Hazikaron, az elesett katonák és a terror áldozatainak emléknapja előtt, felgyújtotta magát a Védelmi Minisztérium helyi rehabilitációs központjában, Petach Tikván, mert többszöri kérelmét, hogy 25%-os rokkantságát 50%-ra emeljék, elutasították.

A Goláni-dandár tagjaként részt vett a Sudzsa’ijja csatában a Gázai övezetben, amelyben 13 izraeli katona halt meg.

A Védelmi Minisztérium adatai szerint 20 972 hadirokkantsági státusz iránti kérelmet nyújtottak 2015 és 2019 között, melynek mintegy felét elutasították. Ebben az időszakban 6046 fellebbezést nyújtottak be a Védelmi Minisztérium döntése ellen, amelyet a kerületi bíróságok kezelnek. A fellebbezések mintegy 70%-át a bíróság elutasította, 15%-át helybenhagyta, míg a fellebbezések 15%-ában kompromisszum született.

A feldolgozatlan fellebbezések száma azonban évről évre csaknem kétszerese a benyújtott fellebbezések teljes számának, ami hatalmas lemaradást eredményez.

A kérelmek körülbelül egyharmada katonai műveletek által okozott rokkantságra, míg a többi kérelem különféle betegségekre vonatkoznak.

A hadirokkantsági státusz igénylésének folyamata, amely magában foglalja a megbeszéléseket, a bizottsági tárgyalásokat és vizsgálatokat, hosszú és kimerítő folyamat.

Az adatok szerint a pályázati folyamat átlagos időtartama 2015 és 2019 között 80 nap volt. A kérelem elutasítására vonatkozó határozat elleni fellebbezés átlagos időtartama 158 nap volt.

Teljes cikk

 

[popup][/popup]