Több száz antiszemita mozgalmár próbált behatolni a Bundestag épületébe

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

A német parlament épületét rendőrség védte Berlinben, majd erősítést hívtak segítségükre.

Tüntetők a német törvényhozásnál (Fotó: John Macdougall / AFP)

A mintegy 38.000 fő demonstráció a koronavírus intézkedések elleni békés tiltakozásnak indult. A tüntetők között voltak a Reichsbürger (birodalmi polgárok) mozgalom tagjai.

A Reichsbürger, amely két évvel ezelőtt 16.500 tagot számlált, „a Német Szövetségi Köztársaság elleni harcra” szerveződött erőszakos csoportokból és egyénekből áll, akik abban hisznek, hogy az 1937-es német birodalom ma is létezik; sokuk tagadja, hogy a Holokauszt megtörtént.

Az incidens során Reichstag épülete és a közeli Brandenburgi kapu környékén több száz személyt tartóztattak le; a jobboldali tüntetők köveket és palackokat hajigáltak.

Josef Schuster, a németországi zsidók tanácsa elnöke szavai szerint „ez volt az utolsó figyelmeztetés a demokratikus pártok és a rendfenntartó erők felé. Jobboldali szélsőségeseket látni a Reichstag lépcsőin elviselhetetlen azok számára, akik csöppet is törődnek a demokráciával.”

A letartóztatottak közt volt a híres vegán főszakács és szakácskönyv szerző Attila Hildmann, aki már hónapok óta antiszemita konspirációs elméleteket hirdet megmozdulásokon és online.

Felix Klein, a német kormányzat antiszemitizmus elleni biztosa kijelentette, hogy a tüntetés áthágott egy bizonyos határt és a „legrosszabb emlékeket” ébreszti.

 JTA – Bassa László

[popup][/popup]