Több mint kétszeresére nő az EMIH Milton Friedman Egyetemének támogatása

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

Az elmúlt években jelentősen, harmincezer fő fölé nőtt az egyházi fenntartású felsőoktatási intézmények hallgatói létszáma. Így időszerű erre a körre is kiterjeszteni a megújult felsőoktatás minőséget javító gyakorlatait, a teljesítményalapú finanszírozási elvet. A most aláírt, hat évre szóló szerződés kiszámíthatóvá, tervezhetőbbé teszi a több mint ezer hallgatót képző Milton Friedman Egyetem működését és fejlődését” – közölte Palkovics László minisztert idézve az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szerdán az MTI-vel.

Bodnár Dániel, a Milton Friedman Egyetem elnöke

A közlemény szerint a sikeres felsőoktatási fokozatváltásnak köszönhetően a magyar egyetemek érdemben javították helyezéseiket a nemzetközi felsőoktatási rangsorokban: mára már tizenegy magyarországi intézmény tartozik a világ 28 ezer egyeteme közül a legjobb öt százalékba.

A korszerű finanszírozási megoldások alkalmazását az egyházi intézmények fenntartóival megkötött korábbi megállapodások eddig nem tették lehetővé – írták, hozzátéve: a megújult felsőoktatás minőséget javító gyakorlatait újabb szerződésekkel lehet erre a körre is kiterjeszteni.

Ismertették, hogy eredményes tárgyalások után idén márciusban tizenegy katolikus és négy református egyetem fenntartójával született megállapodás, ez a kör bővül legújabban a Milton Friedman Egyetemet működtető Egységes Magyarországi Izraelita Hitközséggel.

Az intézmény támogatása több mint kétszeresére nő, a tágasabb gazdálkodási mozgástér fejében mérhető vállalásokat tesz oktatási és kutatási célok elérésére.

A működési környezet megújítása mellett a kormány az egyházi intézmények oktatóinak, kutatóinak és dolgozóinak is biztosítja az állami és alapítványi körben tavaly ősszel és idén év elején végrehajtott kétszer tizenöt százalékos béremelés fedezetét – olvasható a közleményben. (MTI)

[popup][/popup]