Több mint felére csökkent a férfiak spermiumszáma ötven év alatt

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Egy kutatás arra a következtetésre jutott, hogy világszerte csökken a férfiak spermaszáma és -koncentrációja. Az elmúlt 46 évben a spermaszám több mint a felére esett vissza, állítja az izraeli Hagai Levine professzor által vezetett kutatócsoport tanulmánya.

Emberi spermák (Fotó: CC BY-SA 2.0 Bobjgalindo/Wikimedia)

„Súlyos problémával állunk szemben, és ha ez nem enyhül, az az emberiség túlélését veszélyeztetheti” – mondta Levine. A kutatást a Telex.hu szemlézte.

A tanulmányukhoz Dél-Amerikában, Ázsia és Afrika adatainak metaanalíziséből – 53 ország 57 ezer férfijának adatáról van szó – , arra jutottak, hogy a korábban már felmért Európához és Észak-Amerikához, Ausztráliához és Új-Zélandhoz hasonlóan ezekben a régiókban is csökkent a spermaszám. A kutatás szerint a spermaszám összesen 62,3 százalékkal csökkent 1973 és 2018 között.

Levine-ék azt állítják, hogy 1972 óta a spermakoncentráció átlagosan 1,16 százalékkal csökken évente, de az ütem gyorsulni látszik, hiszen az adatokból olyan következtetést vontak le, hogy 2000 után 2,64 százalékra ugrott az éves csökkenés aránya.

A tanulmány arra a kérdésre nem kereste a választ, hogy mi áll a csökkenés hátterében, de Levine szerint a környezetünk és életmódunk felelős ezért. Úgy gondolja, hogy a mindennapokban használt vegyszerek miatt csökkenhet globálisan a termékenység, de például a dohányzás, az alkoholfogyasztás vagy a rossz táplálkozási szokások is ilyen irányba hathatnak.

Teljes cikk

[popup][/popup]