Tényleg tavaly nyitottak ki utoljára a romkocsmák?

Írta: Ráski Péter/.penzcentrum.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

A VII. kerületi romkocsma-negyedben az utóbbi években elharapózott a vita a lakosok és a vendéglátóhelyek között. A környéken élők szeretnék visszakapni a régi, csendes környezetet, a romkocsmák viszont mostanra nemzetközileg is népszerű turistacélponttá váltak. Az önkormányzat építészeti irodája azonban úgy néz ki, hogy a lakóknak kedvez, információink szerint ugyanis több, nyitott vendéglátóhely bezárását is kezdeményezték.

Képünk illusztráció

A főváros VII. kerületének körúton belüli része az elmúlt évtizedben felkerült a nemzetközi turistatérképekre. A Let Me Inn összeállítása szerint a világ 13. legnépszerűbb úti célja a romkocsma negyed. Persze akik bulizni eljönnek, azok más látványosságokat is megnéznek, és rendszerint sok pénzt költenek. Egy nemrég felbukkant kerületi építész, a helyi lakosok érdekeit szem előtt tartva, felvette a harcot a bulinegyed foghíjas telkekein nyílt vendéglátóhelyekkel.

Egy belvárosi romkocsma tulajdonosa nemrég azzal keresett meg minket, hogy az önkormányzat határozata szerint az évek óta működő népszerű helyet nem üzemeltetheti tovább. A tulajdonos a határozat szerint a helyet legfeljebb 90 napra kell bezárnia, azonban ha a hiányosságokat nem pótolja, akkor valószínűleg hasonló határozatot kaphat később is.

Határozat a foghíjas telek romkocsmájáról (2017.02.02.)

Azt érdemes tudni a vendéglátó egységről, hogy nem egy romos épületben, hanem egy használaton kívüli telken állították fel a konyhát is magába foglaló egységét. Az önkormányzat a határozat szerint két dolgot kifogásolt:

  • A telken lévő épületek nem felelnek meg a településrendezési követelményeknek. A tulajdonostól kapott határozat alapján két dologgal van probléma. Az egyik, hogy a jogszabály alapján legalább 15 méter magasnak kellene lennie az épületnek, amelynek a konténerekből felépített nyitott kerthelység nyilvánvalóan nem felel meg.
  • A másik probléma, hogy a felállított melegkonyha kéménye nem ér a szomszédos épületek gerince felé, ennek elhelyezése rögzítés hiányában nem oldható meg a határozat szerint.

Emellett egyéb problémákat is kifogásolt a VII. kerület építész irodája, azonban ezek pótolható vagy javítható hibák a fent részletezettekkel szemben. A hibák miatt hozott határozat előtt azért állt értetlenül a tulajdonos, mert az engedélyek kikérésekor is lehetett tudni, hogy a magassági szabályoknak nem megfelelő a vendéglátó egység, azonban a szükséges engedélyeket kiadták és a hely éveken keresztül üzemelt.

A teljes cikk itt olvasható.

Címkék:romkocsma

[popup][/popup]