“Temetőt rongálni vandalizmus, halottak békéjét megzavarni közösség elleni támadás”

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

„Temetőt rongálni – legyen az bármely vallási közösségé – elítélendő vandalizmus. A halottak békéjét megzavarni egyet jelent az élő közösség tagjai elleni támadással – mondta Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke a budakeszi zsidótemető sírjainak egy részének ledöntése és megrongálása kapcsán.

Heisler András, a Mazsihisz elnöke

Heisler hozzátette: “2021 telén részt vettem a helyi zsidó közösség hanukai gyertyagyújtásán. Az utcán, nyilvános helyen felállított hanukai gyertyatartót a 8 napos ünnep alatt nem érte bántódás.”

Sajtóinformációk szerint az elkövetők kidöntötték, összetörték az amúgy is rossz állapotban lévő síremlékek mintegy felét, 10-12 sírkövet, több kő eltört, megrongálódott. Az anyagi kár jelentős.

A budakeszi zsidó temető egyik ledöntött sírköve

A Pest Megyei Rendőr főkapitányság az MTI kérdésére az ügy kapcsán közölte: a temetőben történt sírrongálásról szombat délelőtt értesültek, és megkezdték a nyomozati munkát. A helyszínen és a környéken adatokat gyűjtenek, nyomok után kutatnak, és mindent megtesznek a tettesek azonosítása, felkutatása, illetve elfogása érdekében – írták.

[popup][/popup]