Teljesen feltárták és konzerválják a zsidó katakombákat Rómában

Írta: zsido.com - Rovat: Hírek - lapszemle

Teljesen feltárták és konzerválják a zsidó katakombákat Rómában a Villa Torlonia alatt. Még nem lehet tudni, hogy mikor nyitják meg a nagyközönség előtt.

A feltárás csak a projekt kezdete, most még stabilizálni kell a helyszínt és sok restaurálási feladat vár a szakemberekre. Az ehhez szükséges pénzügyi forrásokat már biztosították, hogy az engedélyezés mennyi idő alatt megy végig az olasz bürokrácián, azt még nem tudni – olvasható a jewish-heritage-europe.eu összefoglalójában.

Az olasz kulturális tárca 1,5 millió eurót szán a polgári időszámítás szerint a II. és V. századból származó katakombák megőrzésére és helyreállítására. Ez is azt bizonyítja, hogy már az ókori Rómában jelentős zsidó közösség élt.

Az épület alatt húzódó alagútrendszer, amelyet 1918-ban fedezték fel véletlenül, mintegy 12 ezer négyzetmétert foglal magába. 3828 temetkezési fülke van a falakban, a mennyezetet zsidó szimbólumokkal díszítették. A munkák során tiszteletben tartják majd a vallási előírásokat is, izraeli szakemberek is részt vesznek a projektben. A legtöbb zsidó katakomba jelenleg nem látogatható Rómában, ezért is különleges ez a feltárás.

zsido.com

[popup][/popup]