Ted Deutch az Amerikai Zsidó Bizottság új vezérigazgatója

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Ted Deutch átvette az Amerikai Zsidó Bizottság (AJC) vezetését, az elsőszámú globális zsidó érdekvédelmi szervezet vezérigazgatójaként. David Harrist váltja, aki pénteken köszönt le posztjáról, miután több mint 32 évig volt az AJC vezérigazgatója.

Ted Deutsch

“Az AJC vezérigazgatójának lenni nagy megtiszteltetés és komoly felelősség” – mondta Deutch. “Teljes szívemből elkötelezett vagyok az AJC pártatlan, centrista megközelítése mellett, és rendületlenül törekedni fogok arra, hogy a szervezet küldetését, a zsidó nép és Izrael jólétét előmozdítsam.”

Deutch, aki magát büszke zsidónak vallja, megfogadta, hogy “az AJC továbbra is egy jobb zsidó jövőért fog dolgozni – összefogva az antiszemitizmus minden forrása ellen, ajtókat nyitva Izrael előtt, és kiállva a demokratikus értékek mellett, amelyek lehetővé tették a zsidó közösségek virágzását szerte a világon. Erős, átgondolt és pártatlan érdekérvényesítéssel hallatni fogjuk a hangunkat az Egyesült Államokban és világszerte.”

Deutch régóta képviseli a zsidóság számára fontos értékeket, eddig például az Egyesült Államok képviselőházának tagjaként, ahol 2010 óta képviselte Broward és Palm Beach megyéket.

“A zsidó értékek, amelyek mentén nevelkedtem, és amelyek központi szerepet játszanak abban, ahogyan a világot látom, mindenben meghatározzák amit teszek” – mondta Deutch, a kongresszusban töltött hét ciklusáról és az AJC vezetésére való könnyű átállásról. “Az általam végzett munka nemcsak nekem, hanem a családomnak is sokat jelent. Ők motiválnak arra, hogy ezt a fontos munkát végezzem.”

A Kongresszusban eltöltött 12 éve alatt Deutch nyíltan kiállt Izrael és az erős amerikai-izraeli kapcsolatok mellett. De felemelte szavát az antiszemitizmus és a zsidó népet fenyegető más veszélyek ellen is, különösen Irán és az atomfegyverek kifejlesztésére irányuló erőfeszítései kapcsán. Vezető tagja volt a Képviselőház Külügyi Bizottságának, amelyben a Közel-Kelet, Észak-Afrika és Globális Terrorizmus Elleni Albizottság elnökeként tevékenykedett; vezető tagja volt a képviselőház Igazságügyi Bizottságának; és elnöke volt a képviselőház Etikai Bizottságának is.

Deutch alapító társelnöke volt a Képviselőház antiszemitizmus elleni küzdelemmel foglalkozó kétpárti munkacsoportjának és a Kongresszusi Görög-Izraeli Szövetségnek, valamint tagja volt a Fekete-Zsidó Kapcsolatok Kongresszusi Frakciójának, a Latin-Zsidó Kongresszusi Frakciónak és az AJC Transatlantic Friends of Israel parlamentközi csoportjának.

Az AJC vezetőjeként Deutch hangsúlyozta, hogy a szervezet prioritásai között továbbra is szerepel a régió békéjének kiterjesztése az úttörő Ábrahám-megállapodásokat követően, az antiszemitizmus elleni küzdelem, bárhonnan is származik, valamint a szervezet kormányokkal és a civil társadalommal fenntartott kapcsolatainak további bővítése. “A zsidó közösség nem vákuumban létezik. A zsidó közösség más etnikai és vallási csoportokkal való összefogása erősíti demokráciánkat.” – mondta.

Deutch számára a fiatalabb amerikai zsidók bevonása is nagyon fontos. “A zsidó közösség legnagyobb lehetősége abban rejlik, hogy biztosítsa, a világ minden fiatal zsidója megkapja azt a támogatást és azokat az eszközöket, amelyekre szüksége van ahhoz, hogy büszkén zsidó életet élhessen”.

Deutch egész életében a zsidó közösség prioritásaiért küzdött, a Ramah táborban töltött nyaraitól kezdve a Michigani Egyetemen végzett aktivizmusáig, ahol a Hillel igazgatótanácsának elnökeként tevékenykedett. Elöljáró volt a clevelandi és a South Palm Beach megyei zsidó szövetségekben, valamint tagja volt a UJA Young Leadership Cabinet-nek, és az AIPAC National New Leadership Network-nek.

Az AJC egy vezető globális zsidó érdekvédelmi szervezet New York-i székhellyel, 24 irodával az Egyesült Államokban és 14 tengerentúli képviselettel, valamint 37 partnerséggel zsidó közösségi szervezetekkel. Az AJC küldetése, hogy biztonságosabbá tegye a világot a zsidó nép számára, növelje Izrael helyét a világban és előmozdítsa a demokratikus értékeket – fogalmaz a szervezet közleménye.

[popup][/popup]