Tanára vette el tőle a karóráját

Írta: nol.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

A salgótarjáni gettóban volt iskolaigazgatója, földrajztanára vette le a lány kezéről az órát. Közben ezt mondta: „Zsuzsám, rendelet van. Zsidónak nem lehet karórája. Nem is lesz már rá szükséged!”

Egy kiürített vidéki gettó kifosztása (forrás degob.hu)

Egy kiürített vidéki gettó kifosztása (forrás degob.hu)

Szegő Zsuzsi, aki 16 évesen, édesanyjával együtt túlélte Auschwitzot, az idei hetvenedik évforduló alkalmából írta le a salgótarjáni zsidók gettósításának és deportálásának néhány epizódját. Kedden kora este a most 86 éves idős asszony is ott volt Budapesten, a Szabadság téri demonstráción, ahol Zsolnai Júlia színésznő olvasta fel visszaemlékezését. A szöveget teljes terjedelmében közöljük:

Megaláztak, tönkretettek és a halálba hajszoltak bennünket. Megaláztak a zsidótörvényekkel, a sárga csillaggal, a gettóval, az istállóval. Jánosi rendőrkapitány falra ragasztott újabb és újabb rendeleteivel: biciklit, rádiót a rendőrségre leadni, kijárási tilalom a zsidóknak este nyolctól reggelig. A sétány bejáratánál egy tábla: „Kutyák és zsidók nem mehetnek be!” Nem mentünk. Betartottuk. És így folytatódott napról napra.

Egy szombat délután, amikor a Fő utcán még sétálhattunk, mit sem sejtve szembetalálkoztunk Gajdos századossal, aki elénk állva ezt ordította: „Még zsidók sétálhatnak a Fő utcán? Takarodjatok, ha még egyszer meglátlak, letaposlak a járdáról benneteket!”

Amikor a postán álltam sorba, Klement Aranka, a mészáros lánya meglátott: „Még zsidók bejöhetnek a postára?” – kiabálta, majd hozzátette: „Intézkedni fogok, hogy ez ne így legyen!”

Vasárnap délutáni szórakozás: a barátnőimmel az Apolló moziba mentünk. A pénztárnál nyújtjuk az öt darab 20 fillérest. Péter Manci pénztárosnő a következő szavakkal lökte vissza: „Ti még nem tudjátok, hogy zsidó már nem jöhet moziba?!”

A következő a salgótarjáni gettóban történt. A Rákóczi úti polgári iskola tantermeiből csendőrség lett, a kínvallatások helyszíne. Arany után kutattak.

Ábrahám Pál kétgyerekes pásztói apa nem vallhatott az aranyáról, mert nem volt neki. De a csendőrök levetették a cipőjét, és úgy verték szét a talpát, hogy az állomásra, a vagonhoz már hordágyon hozták. Dr. Belák Pista nem sokáig bírta a kínzást. Kiugrott az emeletről és szörnyethalt.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]