Takaró Mihály: A Nemzeti Alaptanterv elfogulatlan és kiegyensúlyozott

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A pénteken megjelent NAT-ot ért kritikákra válaszul Takaró Mihály  irodalomtörténész szerdán az M1-en beszélt az alaptantervről.

Takaró Mihály

A hvg.hu tudósítása szerint Takaró úgy véli, hogy a tantervben „az irodalom és a történelem tantárgy oktatását megújult ismeretek és egészen modern módszerek jellemzik”. A legfontosabb változás, hogy a 20. századi magyar irodalmat Kárpát-medencei irodalomként kezeli az új NAT.

„Az új alaptanterv megpróbál elfogulatlanul, illetve kiegyensúlyozottan tekinteni a régió 20. századi magyar irodalmára. Ezért kerültek bele erdélyi vagy felvidéki írók munkái, amelyek 1948 után kimaradtak az irodalmi kánonból” – mondta.

Takaró közölte, 1948 után ideológiai alapon kisepertek mindenkit a magyar irodalomból, aki nem felelt meg világnézeti szempontból annak a politikai kurzusnak. Ezt az időszakot úgy jellemezte, hogy a politikai elnyomás mellett kialakult a nézetdiktatúra és ízlésterror is.

Mint ismeretes, a mindenféle szakmai egyeztetés nélkül összeállított NAT széleskörű tiltakozást váltott ki.

Tiltakozott a Magyartanárok Egyesülete,a  a Történelemtanárok Egylete, a Pedagógusok Demokratikus szakszervezete akciót kezdeményezett, melynek keretében a protestáló pedagógusok transzparenseken fejezik ki egyet nem értésüket.

Címkék:Nemzeti Alaptanterv, Takaró Mihály

[popup][/popup]