Szükséghelyzet: az izraeli hadügyminiszter a nagyobb konszenzus érdekében kitolná a Kneszet-szavazás határidejét

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Joáv Gallant védelmi miniszter, aki eddig hallgatott, most az ésszerűségi elv eltörléséről szóló szavazás elhalasztására törekszik a Kneszetben, jelentette a 12-es csatorna péntek este.

Joáv Galant és Benjamin Netanjahu

,,A helyzet nagyon aggasztó, a törvénykezést el kell halasztani” – mondta a riport szerint.

A koalíció arra készül, hogy hétfőn második és harmadik olvasatban elfogadja az ésszerűségi mércét kvázi eltörlő törvényjavaslatot, amely korlátozza a választott tisztviselők döntéseinek bírósági felülvizsgálatát.

Később Gallantaz irodája által közzétett nyilatkozatában hangsúlyozta: ,,Minden módon azon dolgozik, hogy széles körű megállapodás szülessen, megakadályozva a biztonsági károkat és távol tartva a politikát a hadseregtől”.

A drámai levél: A légierő 1142 tagja, köztük több mint 400 pilóta pénteken bejelentette, hogy beszünteti önkéntes tartalékos szolgálatát, ha a reformterv konszenzus nélkül kerül elfogadásra.

A tartalékosoknak címzett válaszlevelében Becalel Szmotrich pénzügyminiszter kijelentette: „Az az ország, amely aláveti magát a tábornokok fenyegetéseinek, valójában egy katonai junta által irányított ország lesz”.

Gallant az elmúlt napokban folyamatosan megbeszéléseket tartott Herci Halevi vezérkari főnökkel és a légierő parancsnokával, Tomer Bar vezérőrnaggyal, melyek során súlyos kép rajzolódott ki a hadsereg helyzetéről.

Gallant a koalíció vezetőivel, sőt az ellenzéki pártok vezetőivel is együtt dolgozik annak érdekében, hogy sikerüljön elérni a nyári ülésszak néhány nappal való meghosszabbítását. A lépés lehetővé tenné az ésszerűségi elv eltörléséről szóló szavazás elhalasztását, és időt adna a feleknek arra, hogy átfogó megegyezésre jussanak a kérdésben.

Nemcsak Gallant: Az ultraortodox Sasz vezetője, Arje Deri szintén ellenzi azt az egyoldalú módot, amellyel a koalíció radikálisabb tagjai, köztük Járiv Levin igazságügyi miniszter, valamint Szmotrich és Itamar Ben-Gvir szélsőjobboldali vezetők erőltetik az ilyen nagy horderejű jogszabályok átnyomását.

Gallant márciusban nyilvánosan a jogszabály leállítására szólított, másnap Benjámin Netanjahu miniszterelnök kirúgta, ami hatalmas tiltakozásokhoz, országos munkasztrájkhoz és a Ben Gurion repülőtér lezárásához vezetett. Netanjahu ekkor ideiglenesen felfüggesztette a törvényhozási folyamatot, beleegyezett, hogy Jichák Herzog elnök égisze alatt tárgyalások induljanak az ellenzékkel – amely azóta megszakadt -, és visszahelyezte Gallantot is.

[popup][/popup]