Sztehlo Gábor zsidómentő posztumusz Magyar Örökség-díjat kapott

Írta: Szombat / evangelikus.hu - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

A nemzeti örökség része lett Sztehlo Gábor evangélikus lelkész élete és szolgálata. A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) dísztermében került sor a Magyar Örökség-díj átadóünnepségére március 23-án.

Sztehlo Gábor evangélikus lelkész

Sztehlo Gábor evangélikus lelkész életét videóbejátszásban Fabiny Tamás evangélikus teológus, lelkész, püspök méltatta. Az evangélikus elnök-püspök beszédében kiemelte, hogy Sztehlo elsősorban lelkész volt, mely szolgálat a nehéz időkben a legkülönbözőbb nehéz sorsú emberekre terjedt ki.

Sztehlo a német megszállás után gyermekotthonokban, pincékben bújtatta az  üldözötteket. Gyakran említette, ha túlélik a háborút, gyermekállamot alapít az árváknak. A háború után sok magára hagyott árva gyermek bandákba verődött. Minden állami otthon megtelt, a kimaradottakat Sztehlo gondjaira bízták. Több száz gyermeknek keresett helyett 1945 tavaszán. Weiss Manfréd családjának egyik rokona segített és a zugligeti villáikat ajánlotta fel a menekülteknek. A nagyobbak a Budakeszi út 48.-ba, a „Farkastanyára” költöztek, a kisebbeknek a szomszédos épületekben rendezték be a „Fecskefészket”. Az első időben csak fiúkról gondoskodott a lelkész, később lányok is találtak nála menedéket, a létszám 700–800 főre nőtt. A szovjet bevonulás előtt elsősorban zsidó értelmiségi gyerekek kaptak itt szállást. Ezt követően több menekült katonatiszt, hivatalnok csemetéje is idekerült. Mintegy 1600 gyermeket és 400 felnőttet mentett meg.

Fabiny Tamás püspök laudációja Sztehlo Gáborról

Fabiny Tamás: A Magyar Örökség díjas Sztehlo Gábor élete (laudáció) Videó: Győri András Timótheus

1950-ben a kommunista hatalom megakadályozta a Gaudiopolis gyermekköztársaság további létét.

A gyülekezeti munka, népfőiskola, a zsidómentés és a Gaudiopolis gyermekköztársaság után az evangélikus diakónia megalapítása, a fogyatékkal élő gyermekek megsegítése volt Sztehlo Gábor lelkész munkája – mutatott rá a kiterjedt és helytálló életműre Fabiny Tamás.

A posztumusz elismerést Sztehlo Gábor Magyarországon élő unokahúga, a Sztehlo Gábor Alapítvány kuratóriumának tagja, Weissmahr ZsuzsannaAndrási Andor Sztehlo-gyermek, a Sztehlo Gábor Alapítvány elnöke, a Sztehlo-gyerekek voltunk című kötet egyik szerkesztője és Keveházi Lászlónyugalmazott evangélikus esperes, a Gaudioplis első miniszterelnöke vette át.

[popup][/popup]