Szolomon Teka ügy: tényleg a földre lőtt a rendőr

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Az Igazságügyi Minisztérium Rendőrségi Belső Ellenőrzési Osztálya héfőn megerősítette, hogy a Szolomon Teka halálának ügyében indított nyomozás arra a megállapításra jutott, hogy a szolgálaton kívüli rendőrtiszt a földre lőtt, a golyó gellert kapott és eltalálta a 19 éves etióp-izraeli férfit.

Izraeli biztonságiak őrizetbe vesznek egy tüntetőt

Héber média riportok szerint az osztáy vezetője, Keren Bar Menachem a minisztériumban fogadta a Teka család ügyvédeit és az elhunyt unokatestvérét, ahol tájékoztatta őket a vizsgálat fejleményeiről. Az ügyvédek engedélyt kértek a ballisztikai vizsgálat és Teka boncolási jegyzőkönyvének megtekintésére.

Teka unokatestvére azonban kétségbe vonta a rendőrség nyomozásának eredményeit.

“Nem bízom bennük,” nyilatkozta a katonai rádiónak. “Szolgáltam a hadseregben, tisztában vagyok a művelet-végrehajtási szabályokkal. Nem hiszem el, hogy a rendőr a földre célzott. Képtelenség.”

Tekát június 30-án Haifan lelőtte és megölte egy szolgálaton kívüli rendőrtiszt. A haláleset országszerte tüntetéseket robbantott ki a rasszizmus és a rendőri brutalitás ellen.

A ballisztikai vizsgálat azonban úgy tűnik, megerősíti a rendőr verzióját, aki azt állította, hogy feleségével és gyermekeivel sétált, amikor verekedésre lett figyelmes. Amikor megpróbálta feloszlatni a harcot, a 3 fiatal, akik ittasnak tűntek, elkezdték kövekkel dobálni. Veszélyben érezve a saját és családja életét, a tiszt leadott egy figyelmeztető lövést a földre célozva, de a lövedék gellert kapott és eltalálta Tekát.

A 13-as csatorna pénteki riportja szerint nem valószínű, hogy a rendőr ellen vádat emelnének emberölésért.

Teka halálát követően múlt hétfőtől szerdáig felvonulások és tüntetések zajlottak az etióp-izraeli közösség szisztematikus megkülönböztetése ellen. A főutak és csomópontok eltorlaszolása mellett a tüntetők gumiabroncsokat gyújtottak fel. A tüntetések kedden Teka temetése után több helyen erőszakba fordultak, néhány tüntető gépkocsikat gyújtott fel, rendőrautókat borított fel és összecsapott a rendfenntartókkal.

Teljes cikk

Címkék:Szolomon Teka

[popup][/popup]