Szíria: Izraeli gépek iráni állásokat támadtak

Írta: Gadó János - Rovat: Hírek - lapszemle

A szíriai állami média jelentése szerint Izrael vasárnap éjfél után támadást indított a Homs melletti T-4 légibázis ellen, megölve egy katonát és megsebesítve két másikat. A brit székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja 5 halottról számolt be.

Képünk illusztráció

A támadást megelőzően az izraeli hadsereg vasárnap a kora reggeli órákban megsemmisített számos katonai célpontot megtorlásul a Golán-fennsíkra kilőtt két rakétáért.

A SANA-nak nyilatkozó katonai tisztviselők szerint a légicsapás egy fegyvertároló létesítményt és más épületeket célzott a bázis területén. A szír légvédelmi rendszerek aktiválódtak és elfogtak 2 izraeli lövedéket.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja szerint egy rakétatároló is megsemmisült. A szír hadsereg katonái mellett iráni és Hezbollah harcosok is állomásoztak a légibázison.

Izrael a múltban több alkalommal is célba vette a T-4 bázist.

Izraeli politikai és katonai vezetők már régóta figyelmeztetnek, hogy Irán helyi légi és haditengerészeti bázisok létrehozására törekszik, ahonnan a Hezbollahot és más síita csoportokat felfegyverezheti Szíriában, valamint saját támadásait is előkészítheti.

Az izraeli hadsereg tavaly februárban azzal vádolta Iránt, hogy légibázist működtet a szíriai Palmyra városánál.

“Irán és a Kudsz Erők [az Iráni Forradalmi Gárda különleges egysége] Szíriában egy ideje a Palmyra melletti T-4 légi bázist használják, a szíriai hadsereg támogatásával és a szíriai rezsim engedélyével,” nyilatkozta az Izraeli hadsereg szóvivője.

Egy izraeli katonai tisztviselő akkoriban azt mondta, a T-4 légibázist Irán és a forradalmi gárda Kudsz Erői arra használják, hogy fejlett fegyvereket szállítsanak a “tengely” más tagjai számára a régióban.

Teljes cikk

 

[popup][/popup]