Szavazni akar? Vegye le a kipáját!

Írta: zsido.com - Rovat: Hírek - lapszemle

franciarabbi

A bírósághoz fordul az a francia rabbi, akit arra szólítottak fel, hogy vegye le kipáját egy toulouse-i szavazóhelyiségben.

A vasárnapi francia önkormányzati választások során került megalázó helyzetbe Harold Avraham Weill toulouse-i rabbi (a képen), akit a francia törvényekre hivatkozva arra kényszerített a Left Front nevű párt választási jegyzője, hogy vegye le kipáját a szavazóhelyiségben.

Franciaországban a jelenleg hatályos szabályok szigorúan igyekeznek védelmezni a szekularizmust, megtiltva minden „hivalkodó” vallási szimbólum, így a zsidó kipák és muszlim fejkendők viseletét az oktatási intézményekben – kivéve, amikor azok szavazóhelyiségként funkcionálnak.

Weill rabbi megalázónak nevezte a helyzetet, amihez hasonló soha nem történt vele korábbi választások során. „Túlbuzgó magatartást tanúsított valaki, aki nem ismeri a választási szabályokat” – mondta a 32 éves rabbi. „Nem történt inzultus, de a megfélemlítés szándéka benne volt” – jellemezte a helyzetet, hozzátéve, hogy kellett egy kis idő, mire panaszt emelt, mivel nem akart „muníciót adni azoknak, akik szerint a zsidók szeretik áldozatként bemutatni magukat”.

A helyi Kommunista Párt, a Left Front koalíció tagjaként, nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy a történteket „megbánta” és célja a „félreértés eloszlatása”. Továbbá hangsúlyozták a párt „meginghatatlan támogatását az antiszemita és idegengyűlölő ideológiákkal szembeni harc mellett”.

A vasárnapi incidensre három nappal azután került sor, hogy a 2012-es iszlamista támadás során elhunyt három francia katona és egy zsidó család négy tagjára emlékeztek Toulouse-ban. A megemlékezésen jelen levők közül hat különböző vallási képviselő aláírta a „testvériség kartáját”.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]