Szalay-Bobrovniczky: a kormány zéró toleranciát tanúsít az antiszemitizmussal szemben

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

A magyar kormány kategorikusan, a zéró tolerancia elve és gyakorlata alapján fellép az antiszemitizmus minden megnyilvánulása ellen

– jelentette ki csütörtök este Washingtonban Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára, a Glass House Orchestra és a Muzsikás Együttes közös, a holokauszt áldozatairól megemlékező és a magyarországi zsidó zenei emlékeket felidéző koncertjének felvezetőjében.

Szalay-Bobrovniczky Vince

Szalay-Bobrovniczky Vince

A két zenekar álló ovációval fogadott fellépését az amerikai főváros 6. és az I utcájának kereszteződésében található történelmi zsinagógában (Sixth & I Historic Synagogue), a Nemzetközi Holokauszt-emlékezési Szövetség (IHRA) magyar soros elnökségének jegyében, a washingtoni magyar nagykövetség és a Balassi Intézet New York-i Magyar Kulturális Központjának társrendezésében tartották meg.Szalay-Bobrovniczky megköszönte a közönségnek a koncerten való részvételt “azon magyar nemzedékek nevében, amelyeknek több évszázad után először adatott meg, hogy életüket külső és belső totalitárius elnyomás nélkül irányítsák”.

“Az egyetemes emberi jogok és a humanizmus melletti abszolút elkötelezettséggel éljük át most a szabadságot”- mondta.

Hangsúlyozta, hogy hogy Orbán Viktor miniszterelnök mindig elítélte a nácizmus bármely bűnének tagadását vagy relativizálását. Rámutatott, hogy az általa vezetett kormányok emléknapokká nyilvánították a holokauszt fő eseményeinek évfordulóit, az antiszemitizmus tanulságait a tanrend részévé tették, így harcolva az antiszemitizmus minden megnyilvánulása ellen, “kategorikusan, a zéró tolerancia elve és gyakorlata alapján”.

Felidézte Lázár Jánosnak, a Miniszterelnökséget vezető miniszternek az IHRA budapesti plenáris ülésén elmondott kijelentését, miszerint nemcsak keresztényietlen és embertelen tett volt a holokauszt, de hazaárulás is.

“Magyarország nem keres mentséget arra, ami megbocsáthatatlan. Mi több, Magyarország nemcsak az emlékezet életben tartása mellett elkötelezett, hanem erős elkötelezettséget érzünk a jelen és a jövő iránt is” – hangoztatta Szalay-Bobrovniczky Vince, kiemelve, hogy a zsidó kultúra reneszánszát éli Magyarországon.
Elmondta, a magyar IHRA-elnökség égisze, és a Miniszterelnökség felügyelete alatt, az év folyamán világszerte 106 rendezvényt tartanak, melyeknek egyike volt a washingtoni koncert.
A Miniszterelnökség helyettes államtitkára Washingtonban megbeszélést folytatott Sara Bloomdfielddel, az Egyesült Államok Holokauszt Emlékmúzeuma igazgatójával, Daniel S. Mariaschinnal, a B’nai B’rith (héber nyelven: a Szövetség Fiai) International, az egyik legbefolyásosabb nemzetközi zsidó szervezet ügyvezető alelnökével és a csoport emberi jogi és közpolitikai központjának igazgatójával, valamint Nicholas Deannel, az amerikai külügyminisztérium holokauszt-ügyi különmegbízottjával, az Egyesült Államok IHRA-delegációjának vezetőjével.
Szalay-Bobrovniczky Vince az MTI-nek elmondta, hogy tárgyalópartnerei, noha kritikával illeték a magyar kormány emlékezetpolitikájának egyes vonatkozásait, összességében elégedettek a magyar IHRA-elnökség tevékenységével és kedvező véleményük volt a budapesti plenáris ülésről is. A tárgyalópartnerek azt kérték, hogy Magyarország haladjon tovább a megkezdett úton.
Szalay-Bobrovniczky kitért rá, hogy az amerikai IHRA-küldöttség az emlékezési szövetség június 8. és 11. között megtartott budapesti plenáris ülése idején felkereste a Sorsok Házát, amelyet építészetileg és a terek kialakítása szempontjából nagyon tetszetősnek talált. A delegáció azt kérte, hogy a magyar kormány a megfelelő tartalmat helyezze el benne.A helyettes államtitkár megerősítette Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter kijelentését, hogy a Sorsok Háza csak azt követően kerül megnyitásra, hogyha teljes konszenzus alakul ki annak tartalmáról.
Szalay-Bobrovniczky Washingtonban elmondta Nicholas Deannek, hogy a magyar kormány folyamatos egyeztetést folytat a magyar zsidó közösséggel és a nemzetközi szervezetekkel is szeretné folytatni az egyeztetést.
A Glass House Orchestra és a Muzsikás a héten Ottawában és New Yorkban is nagy sikerű koncertet adott.
[popup][/popup]