Svájci lap a német megszállás emlékművéről

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

A német megszállási emlékmű megépítésének elhalasztásáról közölt cikket a Neue Zürcher Zeitung (NZZ) című svájci napilap.

Neue_Zurcher_Zeitung_logo

A liberális konzervatív újság szerint választástaktikai oka is van annak, hogy a magyar kormány elhalasztotta a budapesti Szabadság térre tervezett emlékmű felállítását. A lap úgy vélekedik, hogy a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) bojkottja „súlyos csapás a kormánynak”. A holokauszt-emlékévre és a német megszállás 70. évfordulójáról való megemlékezésre sok energiát fordított a kormány, azért is, mert így akartak rácáfolni arra a vádra, hogy túl kevéssé határolódnak el a Jobbiktól – írta a lap, antiszemitaként jellemezve a Jobbikot. A lap megjegyzi, hogy magas rangú állami tisztviselők az elmúlt hetekben először ismerték el, hogy Magyarország is felelős volt a holokausztért, ugyanakkor úgy látja, hogy az Orbán-kormány az utóbbi években „támogatta a történelem problémás átpolitizálását”.

A szerző szerint az emlékmű körüli vita ezért a kormány „meghasonlottságát” példázza, hiszen nem az emlékmű bírálóinak javaslatait vették fontolóra, hanem az áprilisi választások utánra halasztották az átadást.

Orbán Viktor biztosította a Mazsihiszt arról, hogy a „zéró tolerancia” politikáját folytatja az antiszemitizmussal szemben. Eljárása ugyanakkor azt a benyomást kelti, hogy a választási küzdelem kényes szakaszában igyekszik elkerülni, hogy elijessze a jobbszélen a kormány történelemfelfogásával szimpatizáló potenciális szavazókat – írta az NZZ.

Címkék:német megszállás emlékműve

[popup][/popup]