Simon Pereszt kórházba szállították

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Simon Peresz volt izraeli államelnök és miniszterelnök sikeres katéteres szívműtéten esett át, miután mellkasi fájdalmak miatt kórházba szállították – értesült a közszolgálati rádió csütörtök reggel.

Simon PereszA Nobel-békedíjas, 92 esztendős politikus otthonában lett rosszul, és kórházba szállítása után megállapították, hogy a szívében lévő egyik ér elzáródott. A Tel-Aviv melletti Séba kórházban katéteres műtéttel sikeresen helyreállították a vér áramlását.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök a sikeres orvosi beavatkozás után telefonon gratulált a mindvégig teljesen magánál lévő Peresznek, és jobbulást kívánt.

Simon Peresz idős kora ellenére igen aktív, csütörtökön a harmadik Ladinó Fesztivál megnyitóján díszvendégeként szerepelt volna, és munkatársait meglepte, hogy orvosi okokból lemondta részvételét.

A politikus 2014-ben, több mint kilencven évesen hivatalosan visszavonult a politikától, miután véget ért hétéves államelnöki megbízása. Azóta a Peresz békeközpontban próbálja előmozdítani a palesztin-izraeli viszály megoldását.
Politikusi pályája során számos hivatal és minisztérium élén állt, és 1994-ben Jichák Rabinnal és Jasszer Arafattal közösen Nobel-békedíjat kapott a palesztinok és Izrael között megkötött oslói egyezményért.

 

Címkék:Izrael Simon Peresz

[popup][/popup]