„Semmi közünk Soroshoz”

Írta: nepszava.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

 Az osztrák Kurier tudósítása szerint ezzel kezdte beszámolóját a magyar igazságszolgáltatás helyzetéről az az osztrák bíró, aki április végén a Nemzetközi Bírói Egyesület háromtagú tényfeltáró küldöttségének tagjaként járt Magyarországon. A magyar sajtó jelentős része azután úgy tálalta az utat, hogy a delegációt Soros György fizeti, és ezek idejönnek és beleavatkoznak a belügyekbe.

Gerhard Reissner

A bécsi Igazságügyi Palotában ismertetett jelentés rámutat arra, hogy az Orbán-kormány részéről oly mértékű hatalomkoncentráció megy végbe, ami mind inkább kiüresíti a jogállamot. Úgy hogy az ország közel jár az alkotmányos válsághoz.

Az előadó, Gerhard Reissner, aki korábban a 90 ország bíráit tömörítő szervezet vezetője volt, leginkább az Országos Bírói Hivatal tevékenységét kifogásolta. A testület szakmai felügyeletét a Bírói Tanácsnak kellene ellátnia, de azt gyakorlatilag kikapcsolták, így Handó Tünde minden kontroll nélkül ténykedik – hangsúlyozta az osztrák szakember. A magyar Bírói Egyesület vezetője, Oltai Judit Zsófia szóvá tette, hogy a hatalom anyagi eszközökkel igyekszik a maga oldalára állítani a bírákat, így azonban veszélybe kerül az igazságszolgáltatás függetlensége. (Egyébként az említett jelentésben nem lehetett feltüntetni sok magyar bíró nevét, noha azok nyilatkoztak, csak féltek a megtorlástól.)

Az osztrák kancellár arra mutatott rá, hogy Ausztriában messze vannak a gyalázatos magyar állapotoktól, de azért nem árt ébernek lenni.

Címkék:Soros György

[popup][/popup]