Rubin Eszter megsüti a tutit

Írta: Németh Ványi Klári, cotcot.hu - Rovat: Gasztro, Hírek - lapszemle

Rubin Eszter nevével már korábban is találkozhattunk különböző gasztrokalandozások során. Barhesz című regénye pedig új ízt adott a csajos könyveknek. Itt volt tehát az ideje, hogy szóra bírjuk ezt a különleges szakácsot.

Hogy telnek a konyhádban az ünnepek előtti napok?

Én is úgy nőttem fel, mint a legtöbb kortársam a 80-as években, amikor a zsidó családok többsége tartott karácsonyt. Viszont felnőtt fejjel, a saját családommal úgy döntöttünk, hogy a hagyományos zsidó ünnepekkel tudunk azonosulni, ezeket tartjuk meg. Mi ilyenkor Hanukára készülünk a fény ünnepén, minden este eggyel több gyertyát gyújtunk a kilencágú gyertyatartóban, és minden nap kis ajándékokkal lepjük meg egymást. Az olaj csodájára emlékezve olajban sült ételeket eszünk, én a fánkhoz illatos kardamom mártást készítek.

RubinEszter_foto_cotcothu

Rubin Eszter (fotó: cotcot.hu)

Ájvé ( hogy stílusosak legyünk) mi itt zömében goj csajok vagyunk. De bejglit azért csak sütsz?!

Szoktam bejglit sütni, Barhesz című regényem első oldalai pont egy monumentális bejgli sütéssel indulnak, a recept is megtalálható a könyvben, és egy tipp, hogyan lesz a teteje szép márványos.

Milyen gasztro ajándék ötleteket tudsz septiben felvillantani nekünk?

A nyáron befőzött lekvárok szép kis üvegekben, személyre szólóan felcímkézve ilyenkor jó szolgálatot tesznek. Én ebben az évben szinte teljesen cukor nélkül tettem el a sárgabarackot és a málnát, az üvegeket forró vízzel sterilizálva, pálinkával kiöblítve, és száraz dunsztban tartósítottam. Különlegesen friss, valódi gyümölcsízük van, mindenki örül neki. Készíthetünk házilag granolát: sütőben nagy tepsire szórjunk különböző magvakat, zabpelyhet, és mézzel átforgatva karamellizáljuk. Adhatunk hozzá aszalt gyümölcsöket, kókusz chipset, csokoládét – a variációk száma végtelen. Tejkaramella, házi bonbonok, gyümölcskenyér, stollen, mind jól bevált ajándék.

Egy ínyenc lekvár a karácsonyfánk alá?

Kezeletlen héjú édes narancsokat vékonyan felszeletelem, és egy napra hideg vízbe áztatom. Másnap leöntöm a vizet, és harmad annyi cukorral felteszem főni. Néha megkeverem, végül öntök hozzá egy kis Cointreau-t (narancslikőr). Még forrón, kifőzött üvegekbe töltöm, rátekerem a tetejét, és 15 percre fejre állítom. Takarókkal kibélelt kosárban, száraz dunsztban hagyom kihűlni.

Kérhetünk tőled karácsonyra egy tuti receptet?

Egy könnyed, szedres mákhab tortát ajánlok ünnepi desszertnek

A recept és a teljes cikk itt olvasható.

Címkék:gasztronómia, Rubin Eszter

[popup][/popup]