Róna Tamás után Köves Slomó is megvédte Orbán Viktort

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Köves Slomó, az (EMIH) vezető rabbija volt a  Jazzy Rádió Business Class c. adásának vendége. A vezető rabbit a budapesti gettó felszabadításának 78. évfordulójának alkalmából kérdezték a műsorvezetők.

Köves Slomó (MTI fotó: Mohai Balázs)

A beszélgetés során szó esett a Wall Street Journal véleménycikkéről, amelyben az ismert történész,  David Nirenberg az antiszemitizmus egyik legismertebb kutatója azt írta, hogy

„A prominens európai politikusok közül a baloldali Jeremy Corbyn az Egyesült Királyságban és a jobboldali Orbán Viktor Magyarországon egyaránt a zsidó hatalom ellenzőjeként léptek fel.”

Köves felelőtlennek nevezte Nirenberg szavait. „Méltatlan a vád. Orbán Viktor és az általam személyesen is ismert korábbi magyar miniszterelnökök egyike sem antiszemita” – mondta Köves Slomó. „Magyarországon létező probléma az antiszemitizmus. Ez egy társadalmi probléma, betegség, amely évszázadokban óta jelen van” – tette hozzá a vezető rabbi a 168 óra tudósítása szerint. Köves úgy véli, hogy a demokrácia deficitek kritikáját nem szabad összekeverni az antiszemitizmus témakörével.

Néhány nappal korábban már Róna Tamás, a Magyarhoni Zsidó Imaegylet (ZSIMA) elnöke is elítélte az Orbán Viktort bíráló történészt.

*

„A Sorsok Háza Múzeum 2024 végére talán megnyithatja kapuit” – mondta Köves Slomó a műsorvezető egy másik kérdésére. A rabbi szerint a múzeum megnyitásának csúszása mögött pénzügyi nehézségek állnak, a Sorsok Háza megnyitásához újabb támogatók, adakozók bevonására is szükség lesz.”

Mint ismeretes, a Sorsok háza projekt 2014-ben indult, 2018-ban vette át az EMIH és a megnyitás időpontját már számos alkalommal módosították.

[popup][/popup]