Robbanás történt egy izraeli teherhajón az Ománi-öbölben

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Eddig ismeretlen okokból robbanás történt egy izraeli teherhajón az Ománi-öbölben péntek délután.

Így nézett ki a 2019-es robbantássorozat egyik áldozata, a norvég Front Altair a hajótestre tapasztott miniakna detonációját követően Fotó: Twitter/AFP

Az AP hírügynökségnek nyilatkozó, a tengeri hajózás biztonságával foglalkozó Dryad Global vállalat szerint a bahamai zászló alatt hajózó, de a tel-avivi Ray Shipping cég tulajdonában lévő Helios Ray teherhajót rázta meg detonáció – írja a Telex.hu -, miközben az Indiai-óceán felől behatolt a Perzsa-öbölbe. Személyi sérülés nem történt, de a kapitány azonnal megfordult, és a legközelebbi kikötő felé vette az utat.

A robbanás – melynek körülményeiről keveset tudni – nagyon emlékeztet a 2019-es tanker-konfliktusra. Ekkor az iráni elitalakulat, a Forradalmi Gárda békaemberei ugyancsak az Ománi-öbölben több tankhajót tapadóaknákkal rongáltak meg, hogy így jelezzék: a szankciók által szorongatott teheráni rezsim kész a Hormuzi-szoros lezárására.

A Hormuzi-szoros a világ egyik legfontosabb és legsérülékenyebb kereskedelmi gócpontja. Az újabb incidens ezért kiverte a biztosítékot az egész régióban, a Bahreinben állomásozó amerikai ötödik flotta is szűkszavú közleményében tudatta, tisztában van a helyzettel, és figyeli az eseményeket.

Az incidenst csak bonyolítja, hogy a konténerszállító teherhajó az egyik leggazdagabb izraeli üzletember, a 74 éves Rami Ungar egyik cégének tulajdonában van, mivel az incidenst így az utóbbi években meglehetősen sima izraeli győzelmekkel szegélyezett – izraeli-iráni konfliktus újabb epizódjaként is lehet értelmezni – írja a Telex.

[popup][/popup]