Rendőrséghez fordul Köves Slomó és a TEV az esztergomi zsinagógában tartandó rendezvény miatt

Írta: TEV - Rovat: Hírek - lapszemle

TEV_logo-150x150A Tett és Védelem Alapítvány a kezdetektől fogva nagy aggodalommal figyeli a Jobbik Magyarországért Mozgalomnak a volt esztergomi zsinagóga épületében tervezett választási gyűlésének ügyét. Megdöbbenéssel vettük tudomásul, hogy azon politikai erő, amelynek képviselői kívánatosnak tartják a zsidóság listázását, az Országházban a tiszaeszlári vérvádat emlegetik, nyilvános ünnepségeken kétségbe vonják a holokauszt megtörténtét, a vészkorszakban deportált esztergomi zsidóság szent helyén tarthat politikai kampányeseményt.

Megítélésünk szerint a rendezvény helyszínválasztása szimbolikájában is jelzi a zsidósággal szembeni gyűlölet fokozásának nyilvánvaló szándékát. A fentiek miatt Köves Slomó rabbival közösen beadvánnyal fordultunk az Esztergomi Rendőrkapitánysághoz, melyben a rendőrségi törvényre hivatkozással nyomatékosan kértük, hogy tegyenek meg mindent a közösségek méltóságát sértő bűncselekmények, szabálysértések megelőzése, megakadályozása, esetlegesen félbeszakítása érdekében.

Oberlander Baruch rabbi, a Kelet-Európai Rabbik Tanácsa elnökének nyílt leveléhez csatlakozva kérjük, hogy “egy szélsőjobboldali, szélsőségesen antiszemita, neo-náci eszmékkel kacérkodó párt jelenléte” ne gyalázzon meg egy fontos vallási emlékhelyet és az önkormányzat kellő felelősséggel járjon el akkor, amikor “a nyilas idők legrosszabb emlékeit felidéző beszédek” elhangzásának lehetősége áll fenn mártírjaink szent épületében.

Budapest – 2014. február 13.

[popup][/popup]