Raoul Wallenbergre emlékezik a Magyar Nemzeti Levéltár

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Újabb különleges dokumentumokkal bővül a “Szomszédaink voltak…” című online holokauszt kiállítás

102 éve, 1912. augusztus 4-én született az embermentő svéd diplomata, Raoul Wallenberg. A nevezetes nap Magyarországon a Humánum Napja. Ezen alkalomból a Magyar Nemzeti Levéltár tovább bővíti “Szomszédaink voltak…” című online kiállításának anyagát.

Az évfordulóhoz kapcsolódóan a látógatók újabb, a magyarországi holokauszt történetéhez kapcsolódó dokumentumokat olvashatnak az online kiállítás “VI. Mentés, mentesítés, önmentés” címet viselő “termében”. A mintegy két tucatnyi esethez kapcsolódó iratokról készült 78 db. digitalizált felvétel betekintést enged 1944 vészterhes időszakának abba a periódusába, amikor zsidókon és zsidókat segíteni, vagy segítséget felajánlani is veszélyes volt. Mégis voltak, akik ezt megtették – példát mutatva nem csak az akkor élteknek, hanem az ő utódaiknak, vagyis nekünk is.

A Magyar Nemzeti Levéltár tervei szerint az év folyamán még több alkalommal bővíti a kiállítás anyagát, s így a más “termekben” található tematikákhoz kapcsolódóan is újabb dokumentumok lesznek elérhetőek.
A ,,Szomszédaink voltak…” című online kiállítás az alábbi linken tekinthető meg:
http://mnl.gov.hu/szomszedaink_voltak.html

[popup][/popup]