Radnóti-emlékszobát adtak át a 13. kerületben

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Radnóti Miklós és Gyarmati Fanni bútoraival, személyes tárgyaival berendezett emlékszobát adtak át szerdán a 13. kerületi RaM – Radnóti Miklós Művelődési Központban.

Ferencz Győző Tóth József

Ferencz Győző költő, a Radnóti-hagyaték gondozója (b) és Tóth József, a főváros XIII. kerületének MSZP-s polgármestere átvágja a nemzetiszínű szalagot a Radnóti Miklós-emlékszoba átadóünnepségén a XIII. kerületi RaM – Radnóti Miklós Művelődési Központban. (Fotó: Mohai Balázs, MTI)

A kiállítás a Pozsonyi úti lakás dolgozósarkát és hálórészét rekonstruálja azokkal a berendezési tárgyakkal, amelyeket Radnóti Miklósné 2014. februári elhunyta után unokahúga és örököse, Vári Györgyné Milch Hermina adományozott a kerületnek – idézte fel az emlékszoba szerdai átadásán Tóth József polgármester.

Mint hozzátette, az átvett tárgyak az Angyalföldi Helytörténeti Gyűjteménybe kerültek, majd az önkormányzat a bútorokat és textileket restaurátorok segítségével rendbe hozatta.

A polgármester utalt azokra a véleményekre, amelyek kétségbe vonták Gyarmati Fanni végakaratát. “Álszentnek és felháborítónak tartottuk a hagyatékra vonatkozó igényt” – fogalmazott. Mint hozzátette, a költő özvegye soha senkinek nem említette, hogy szándékában állt volna a hagyaték egyben tartása, Radnóti Miklós kéziratait pedig a legalkalmasabb intézményre, a Magyar Tudományos Akadémiára hagyta.

Ferencz Győző költő, a Radnóti-hagyaték gondozója, az emlékszoba szakmai kurátora felidézte, hogy az emlékhely létrehozását Gyarmati Fanni unokahúga kezdeményezte. Mint kiemelte, a kiállítás nem a mártírium legendáját kívánja erősíteni, a látvány is ez ellen hat “a maga szolid hétköznapiságával”.

Radnóti Miklós és felesége 1935 augusztusában költöztek be a Pozsonyi úti lakásba, ahol a költő 1944 májusi bevonulásáig, Gyarmati Fanni pedig egészen haláláig élt.

A szobabelső rekonstrukciójánál a legfőbb szempont a hitelesség volt: a fogas és az újraszőtt szőnyeg kivételével minden tárgy – például az íróasztal, a karosszék, az írógép vagy a faliképek – eredeti – hangsúlyozta Ferencz Győző.

Az emlékszoba szerdától állandó kiállításként, a Radnóti Miklós Művelődési Központ nyitva tartási ideje alatt, díjmentesen látogatható.

[popup][/popup]