Rabbi-casting Szegeden

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle, Közösség

Két jelölt közül választ új rabbit a Szegedi Zsidó Hitközség, a meghallgatások már lezajlottak. Döntés július második felében várható, egyelőre a hitközség jelöltje gondolkodási időt kért.

Hamarosan új rabbija lesz Szegednek. A Szeged Ma információi szerint Markovics Zsoltot, a jelenlegi főrabbit áthelyezték Budapestre, a Dózsa György úti zsinagógába, így új vallási vezetőt választanak a Szegedi Zsidó Hitközség tagjai. A célegyenesben van a kiválasztás.

“Fináli Gábor a Hunyadi téri zsinagógát vezeti, Székesfehérváron született 1977-ben, Budapesten és az Egyesült Államokban tanult, élt Izraelben, több nyelven beszél, vele egy újabb főrabbi költözne Szegedre. A másik jelölt, Schwarcz Péter 2014-ben a Szegedi Tudományegyetemen kezdett fizikát tanulni, beszél az angol és a héber mellett kínaiul, valamint olaszul, most a dél-pesti körzet vallási vezetője. A reáltanulmányok mellett párhuzamosan végzi a rabbihelyettesi szakot, így ő csak ezt a tisztséget tölthetné be, de egyben visszatérhetne az SZTE-re.” – adta hírül a lap.

07 - Lednitzky András fotó_Kuklis Istvan szegedcafehu

Lednitzky András. Fotó: Kuklis István, szegedcafe.hu

“Olyan személyt keresünk, aki tud a szegedi zsidósághoz kapcsolódni, van tapasztalata a vallási közösségek szervezésében. Feladata, hogy megőrizze a szegedi hagyományos zenei értékeket, az istentiszteletek eddigi dallamvilágát” – nyilatkozta Lednitzky András, a Szegedi Zsidó Hitközség vezetője. Fontos a héber és az angol nyelv ismerete.

A szegedi lap több forrása megerősítette, a hitközség Finálit kérte fel, aki egyelőre családi okok miatt gondolkodási időt kért, mert kisgyermeke van és felesége munkája a fővároshoz köti. Lednitzky András elnök július második felében ígérte az új rabbi bemutatkozását.

[popup][/popup]