Peresz és Netanjahu összevitatkoztak a zsidó nemzeti önrendelkezés kérdésén

Írta: Káply Mátyás/kitekinto.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Netanyahu és Peresz

Netanjahu, Peresz és Reuven Rivlin

Nagy port kavart Benjamin Netanjahu törvénytervezete, amely Izraelt mint zsidó nemzetállamot határozná meg, és amelyet a kabinet már el is fogadott. A javaslatot a jövő héten tárgyalja a parlament, de addig is a kritikusok száma legalább eggyel nőtt: Simon Peresz volt izraeli elnök szerint a törvény csak politikai érdekeket szolgál.

Simon Peresz, Izrael volt elnöke kritizálta azt a törvényjavaslatot , amely Izraelt mint zsidónemzetállamot definiálja, hangsúlyozva, hogy az mindössze politikai érdekeket szolgál, adta hírül a Middle East Monitor.

Simon Peresz az éves, David Ben Gurionról (Izrael első miniszterelnöke) való megemlékezésen a törvénnyel kapcsolatban azt mondta, hogy az “törekvés a függetlenség aláásására politikai érdekekért cserébe.”

“A törvény megrendíti a nemzetet, és megsemmisíti Izrael demokratikus státuszát otthon és külföldön egyaránt”, mondta Peresz.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök is felszólalt az eseményen, és védelmébe vette a tervezetet. “Ben Gurion egy dologban biztos volt: Izrael állam a zsidók állama, és csak a zsidók tudják teljesíteni az ország törekvéseit. Nem tudom, ma mit mondana Ben Gurion, de amikor ő Izrael élére állt, nem volt szükséges életbe léptetni egy olyan rendelkezést, amely meghatározza a zsidóságot és Izrael demokratikus karakterét. Azonban az évek elmúltával vannak, akik nem fogadják el ezt a karaktert, ez áll a törvény középpontjában”, mondta az izraeli miniszterelnök.

A vitatott törvényjavaslat, amelyről várhatóan jövő héten tárgyal az izraeli parlament, a Kneszet, kimondja, hogy “Izrael állam a zsidók otthona, amely megvalósítja törekvésüket az önrendelkezésre összhangban a kulturális és történelmi örökséggel (…), a nemzeti önrendelkezés megvalósításának joga Izraelben kizárólag a zsidókat illeti meg.

[popup][/popup]