Paul Simon 80 éves

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Az amerikai zenész, aki magyar zsidó szülőktől származik, ma 80 éves.

Paul Simon

Kevesen tudják, de amint korábbi cikkünkben írtuk, Paul Simon szülei Horthy Magyarországának antiszemitizmusa elől (numerus clausus) vándoroltak ki Amerikába. Édesapja Louis (Lajos) Simon muzsikus volt, állitólag a Magyar Rádió Zenekarban is játszott, édesanyja Belle (Klára) később tanítónő lett Amerikában.

Louis New York-ban is fellépett különféle zenekarokkal, zenét tanított és Lee Sims művésznéven bőgőzött dzsesszzenekarokban. Később nyelvészdiplomát és doktorárust szerzett és egyetemen tanított, 1995-ben hunyt el. Mindkét fia, az idősebb Paul és a fiatalabb Eddie is örökölték zenei tehetségét. Louis ugyan nem volt vallásos, de felesége ragaszkodott ahhoz, hogy a fiúk zsidó vallási nevelést is kapjanak.

Paul New Yorkban nőtt fel, szenvedélyesen szerette a dzsesszt, a bluest és a folkzenét. Tízévesen egy iskolai tehetségkutatón figyelt fel a szomszédjukban lakó Art Garfunkelre. A két fiú összebarátkozott, hatodikos korukban léptek fel először együtt. Garfunkel egyébként szintén zsidó származású, családja a romániai Iasi városából vándorolt ki Amerikába.

Paul Simon – The Sound of Silence (from The Concert in Hyde Park)

“The Sound of Silence” Live from The Concert in Hyde Park by Paul SimonListen to Paul Simon: https://paulsimon.lnk.to/listenYDWatch more Paul Simon videos: h…

Első albumuk – foglalja össze pályájukat az ujszo.com – az 1964-ben megjelent Wednesday Morning 3 A.M. alig fogyott a lemezboltokban, később azonban a rajta szereplő The Sound of Silence alá elektromos gitárt és basszust kevert a producer, és kislemezként dobta piacra az előadók tudtán kívül. Az ötlet bejött, a dal listavezető lett, és ettől kezdve, amihez csak nyúltak, arannyá vált a kezük között.

A duó pályafutásának csúcsa az 1970-ben megjelent Bridge Over Troubled Water című album lett.

Paul Simon néhány éve édesanyjával

Útjaik szétváltak, de 1981-ben ismét összefutottak: a Central Parkban adtak félmilliós tömeg előtt koncertet, íme egy másik slágerük erről az eseményről:

Simon & Garfunkel – Mrs. Robinson (from The Concert in Central Park)

“Mrs. Robinson” by Simon & Garfunkel from The Concert in Central ParkListen to Simon & Garfunkel: https://SimonAndGarfunkel.lnk.to/listenYDSubscribe to the o…

Paul Simon későbbi szólólemezei is milliós példányszámban keltek el, legnagyobb sikere az 1986-os, dél-afrikai motívumokra épülő Graceland volt:

Paul Simon – Graceland (from The Concert in Hyde Park)

“Graceland” by Paul Simon live from The Concert in Hyde ParkListen to Paul Simon: https://paulsimon.lnk.to/listenYDSubscribe to the official Paul Simon YouTu…

2018-ban indult el a Homeward Bound búcsúturnéja, ekkor adta ki tizennegyedik albumát.

Idén a Sony Music valamennyi szerzeményének jogait megvásárolta, a hírek szerint 250 millió dollárért. 2006-ban a Time magazin beválasztotta a világunkat meghatározó száz leghíresebb ember közé.

[popup][/popup]