Párizs: emlékezés az 1942-es razziára

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

1942. július 16.-17-én Franciaország-szerte megemlékeztek a párizsi zsidók letartóztatásáról és deportálásáról.

veldhiv

A nagyszabású akciót a megszálló németek utasítására, de a francia rendőrség közreműködésével hajtották végre. Az akció során 13152 zsidó letartóztatására került sor, a többségüket (4115 gyermeket, 2916 nőt és 1129 férfit) a Téli Kerékpárstadion (Vel d’Hiv) területén zsúfolták össze, mielőtt deportálták őket.

A nácik az első időkben 30000 francia zsidó deportálását tervezték a megszállt zónából, a még szabad zónából pedig 10000 fő volt az előirányzat. Pierre Laval kollaboráns francia kormánya a letartóztatásokat a külföldi, illetve a „hazátlannak” minősített zsidókra korlátozta. Adolf Eichmann ez ügyben tárgyalt a francia rendőrséggel— Jean Leguay-vel (a Vichy rendőrség delegátusa a megszállt zónában) és René Bousquet-val (a Francia Rendőrség vezetője) – akik nem csak elfogadták az együttműködést, hanem vállalták, hogy egymaguk lebonyolítják a razziát.

A tragédiára emlékezve François Mitterrand elnök 1993-ban nemzeti emléknappá nyilvánította július 16-át. Utódja, Jacques Chirac korszakváltó fordulatot hajtott végre: 1996. július 16-án a Köztársaság nevében elismerte a francia államapparátus bűnrészességét a zsidóüldözésben.

A  2000. július 20-i törvény végül hivatalosan is Nemzeti Emléknappá nyilvánította július 16-át, amelyen megemlékeznek a francia állam által elkövetett rasszista és antiszemita bűncselekmények áldozatairól és meghajtják fejüket a francia „Igazak” előtt.

Forrás: CRIF: Ádám Laura Eszter fodítása

[popup][/popup]