Palesztin zászlókkal tartottak diákok gyűlést a Ben-Gurion Egyetemen

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A beersevai Ben Gurion Egyetem több száz beduin diákja hétfőn nagygyűlést tartott a múlt heti Nakba-nap alkalmából, és palesztin zászlókat lengetett az egyetemen.

Erről tudósít az ujkelet.live.

A Nakba, arabul katasztrófa, a palesztinok gyásznapja, melyen “kitelepítésükre” (és Izrael megalakulására) emlékeznek.

Az arab diákok hangsúlyozták, hogy csupán szólásszabadságukkal élnek.

Izrael-párti diákok ellentüntetést rendeztek a gyűléssel szemben, és a két oldalt kordonok, rendőrök és biztonsági személyzet tartották külön.

A Times of Israel tudósítója szerint több zsidó diák is volt a palesztin-barát részen.

Beerseva polgármestere, Ruvik Danilovich felszólította Daniel Haimovich egyetemi elnököt, hogy lépjen fel a tüntetésen részt vevő diákokkal szemben.

,,Büszkén lengetik a palesztin zászlókat, és dalokat énekelnek, amelyek Izrael ellenségeit dicsérik, akiknek egyetlen vágya, hogy elpusztítsák. Szívem megszakad a drága gyászoló családok miatt, akik elveszítették a számukra legkedvesebbeket, és nézik ezt a szégyent” – mondta. „Ma egy újabb vörös vonalat léptek át. A Ben-Gurion Egyetem Beerseva és Izrael állam része, nem közvetíthet gyengeséget, és nem érthet ezzel egyet. Egyértelmű nyilatkozatot kell tennie az ügyben. Izraelnek csak egy zászlaja van, nincs másik.”

Jifat Sasa-Biton oktatási miniszter, a jobboldali Új Remény párt tagja szerint ,,A ma reggel látott képek döbbenetesek”, és az izraeli egyetemeket és főiskolákat felügyelő Felsőoktatási Tanács potenciális felbujtásként fogja vizsgálni a felvonulást.

Az egyetem azt válaszolta, hogy jóváhagyta a felvonulást, mivel nincs jogi alapja annak betiltására, mivel Izrael hivatalos kapcsolatokat ápol a Palesztin Hatósággal.

,,Mindkét oldalon büszkék vagyunk diákjainkra, akik demokratikus módon fejezték ki véleményüket és tiltakozásuknak adtak hangot, anélkül, hogy erőszakba torkollt volna, ahogyan azt máshol láttuk. Ez a mi erősségünk” – áll a közleményben.

Teljes cikk

Címkék:Beér Seva, Ben Gurion Egyetem, palesztin zászlók

[popup][/popup]