Palesztin-párti progresszívek

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Hírek - lapszemle

Az amerikai fiatalok és a baloldali értelmiség körében magas a Hamásszal szimpatizálók aránya. Konzervatív és liberális publicisták szerint ez annak a jele, hogy az egyetemeken divatos radikális baloldali nézetek kiszabadultak az intézmények falai közül, és egyre szélesebb körben terjednek.

Tiltakozó egyetemisták az USÁ-ban (Fotó: AP)

„Hogyan lehetséges, hogy a baloldal jelentős része a népirtást nyíltan vállaló terroristák mellé áll? Miért nem akaródzott elítélni a vezető egyetemeknek az emberemlékezet óta legdurvább terrortámadást?” – teszi fel a kérdést Yascha Mounk liberális publicista a Persuasion magazinban – szemlézte a cikket a Metazin.hu.

Az amerikai baloldali értelmiség és a progresszív szervezetek egy része elismerően nyilatkozott a Hamász október 7-i terrortámadásáról. A demokrata párti kongresszusi képviselőt, Alexandria Ocasio-Cortezt is tagjai között tudó Amerikai Demokratikus Szocialisták több tagszervezete az ellenállás legitim eszközének nevezte az erőszakot. A Black Lives Matter chicagói csoportja a terroristákat méltatta. Az egyéb politikai kérdésekben előszeretettel állást foglaló vezető egyetemek fele csak megkésve vagy egyáltalán nem adott ki nyilatkozatot a terrortámadás kapcsán. Akadtak olyan professzorok, akik azzal mentegették a terrortámadásokat, hogy azok a gyarmati elnyomás elleni harc szükségszerű eszközei, hozzátéve, hogy a telepesek nem tekinthetők civilnek.

Mounk szerint a baloldal reakciója a progresszív eszmék egyenes következménye. Mint a Metazin által is ismertetett friss könyvében kifejti, a baloldal ideológiáját az identitáspolitika határozza meg. A progresszív eszmeiséget az egyének egyenlősége helyett a csoportok közötti méltányosság elve érdekli, és mindent az elnyomók és elnyomottak sablonja alapján értelmez. Ebben a sémában Izrael az imperialista gyarmatosító, a zsidók a privilegizált, elnyomó fehérek, a palesztinok pedig az elnyomottak, a „feketék”. Nem is kérdéses, hogy a baloldal kiket támogat – jegyzi meg Mounk.

Még sarkosabban fogalmaz Max Eden, a konzervatív American Enterprise Institute kutatója a City Journalban. Eden egyenesen perverznek nevezi a Hamász elítélésétől tartózkodó, és még inkább a mellette kiálló egyetemeket és professzorokat. Mounkhoz hasonlóan ő is úgy véli, hogy a jelenség oka az egyetemeken elburjánzó identitáspolitika és posztkoloniális diskurzus.

Jacob Howland filozófus, a University of Austin dékánja aggasztónak, ám csak a jéghegy csúcsának tartja az értelmiség Hamász-pártiságát. Howland attól tart, hogy az egyetemeket uraló progresszív szemlélet a nyugati civilizáció alapjait veszélyezteti. Hiszen a társadalom elitjét az egyetemek képzik, és ha magukévá teszik ezen szemléletet, akkor a nyugati civilizációt semmi sem mentheti meg attól, hogy zsarnokságba süllyedjen.

Teljes cikk

Címkék:amerikai egyetemek, Gáza, palesztinok

[popup][/popup]