Palesztin miniszter halála – Vitatják a boncolás eredményét

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

A csütörtökre virradó éjjeli boncolás után a palesztinok szerint sérülése és a belélegzett könnygáz ölte meg Zijád Abu Ein palesztin vezetőt, Izrael szerint viszont szívinfarktus végzett vele szerdán egy összetűzésben.

Zijád Abu EinA jordániai és izraeli szakértők jelenlétében lezajlott boncolás eredményéről Huszein as-Sejk, a Palesztin Hatóság polgári ügyekkel foglalkozó minisztere úgy nyilatkozott, hogy az ötvenöt éves Abu Ein haláláért izraeli katonák felelősek, a szerdai tüntetésen szerzett sérülése, a könnygáz belélegzése és az orvosi segítség hiánya, nem pedig szívroham – közölte csütörtök reggel a Jediót Ahronót című izraeli újság honlapja, a ynet.

Ezzel szemben egy – felhatalmazás híján névtelenül nyilatkozó, a boncolás eredményét ismerő – izraeli egészségügyi szakértő azt mondta, hogy már előzőleg is meglévő koszorúér-elzáródás, majd a stressz kiváltotta szívinfarktus ölte meg Abu Eint. A rohamot szerinte okozhatta a nyakát ért nyomás is.

Abu Ein ismerősei szerint magas vérnyomástól és cukorbetegségtől szenvedett –  írta a Háárec című újság csütörtökön. Az izraeli katonákkal folytatott összetűzésben, ahogy a felvételeken is látható, dulakodás közben egy izraeli katona a nyakánál fogva megragadta és eltolta a palesztin vezetőt.

Zijád Abu Ein a Palesztin Felszabadítási Szervezetben az Izraelt a palesztin területektől elválasztó fal és a zsidó telepesek elleni bizottságot vezette. Ciszjordániában szerdán a nemzetközi emberi jogok napján egy tüntetésen vett részt, amelyen olajfák ültetését tervezték. A demonstráción összetűzésbe kerültek izraeli katonákkal, akik egy szomszédos telepesfalut őrizve oszlatni kezdték a tömeget.

Abu Ein halála után Mahmúd Abbász palesztin elnök mártírnak nevezte őt, és háromnapos gyászt rendelt el. Hivatalos állami temetése csütörtök délben indul Rámalláhban a Mukátából, a palesztin kormányzati negyedből. Az izraeli hadsereg megerősítette ciszjordániai egységeit, mert a temetés után tüntetésekre számítanak. Beni Ganc vezérkari főnök szerda este két újabb zászlóaljat és két határőr egységet vezényelt a térségbe.

 

[popup][/popup]