Palesztin külügyminisztérium: az Európai Műsorsugárzók ne közvetítsenek eurovíziós reklámot Jeruzsálemről

Írta: MTI/EFE - Rovat: Hírek - lapszemle

A palesztin külügyminisztérium közleményben szólította fel szombaton az Európai Műsorsugárzók Unióját (EBU), hogy ne sugározza a Tel-Avivban májusban kezdődő eurovíziós dalfesztivált hirdető reklámfilmek Jeruzsálemet ábrázoló képsorait, mert azokkal a palesztinok szerint a zsidó állam a palesztin területek törvénytelen megszállását akarja legitimizálni.
 

 

A külügyminisztérium szerint Izrael tisztában van azzal a befolyással, amelyet az EBU az európai nézőkre gyakorol, és ezt a saját propagandacéljaira akarja felhasználni.

A közlemény szerint ha az EBU nem tesz eleget a palesztin fél kérésének, azzal elismeri és hallgatólagosan támogatja Izraelnek a palesztinok szerinti jogellenes politikáját, amely –  mint a  közlemény fogalmaz – ismétlődően megsérti a palesztin fél önrendelkezési jogát.

Míg Izrael Jeruzsálemet a zsidó állam fővárosának tartja, a palesztinok a város keleti részét – amelyet az izraeli hadsereg az 1967-es hatnapos háború idején foglalt el, a Gázai-övezettel és a Golán-fennsíkkal együtt – továbbra is a jövendőbeli palesztin állam fővárosának tekintik, amely jelenleg “izraeli megszállás” alatt van.

Izraelben a nemzeti ünnepek mellett május közepén kezdődnek Tel-Avivban az eurovíziós dalfesztivál elődöntői, amelyekre egész Európából több ezer vendéget várnak

Jeruzsálemet 2017 decemberében Donald Trump amerikai elnök elismerte Izrael fővárosának, Washington lépését pedig több ország követte.

 

 

  

 

támogatás
Pop up banner1
[popup][/popup]