Palesztin külügyminisztérium: az Európai Műsorsugárzók ne közvetítsenek eurovíziós reklámot Jeruzsálemről

Írta: MTI/EFE - Rovat: Hírek - lapszemle

A palesztin külügyminisztérium közleményben szólította fel szombaton az Európai Műsorsugárzók Unióját (EBU), hogy ne sugározza a Tel-Avivban májusban kezdődő eurovíziós dalfesztivált hirdető reklámfilmek Jeruzsálemet ábrázoló képsorait, mert azokkal a palesztinok szerint a zsidó állam a palesztin területek törvénytelen megszállását akarja legitimizálni.
 

 

A külügyminisztérium szerint Izrael tisztában van azzal a befolyással, amelyet az EBU az európai nézőkre gyakorol, és ezt a saját propagandacéljaira akarja felhasználni.

A közlemény szerint ha az EBU nem tesz eleget a palesztin fél kérésének, azzal elismeri és hallgatólagosan támogatja Izraelnek a palesztinok szerinti jogellenes politikáját, amely –  mint a  közlemény fogalmaz – ismétlődően megsérti a palesztin fél önrendelkezési jogát.

Míg Izrael Jeruzsálemet a zsidó állam fővárosának tartja, a palesztinok a város keleti részét – amelyet az izraeli hadsereg az 1967-es hatnapos háború idején foglalt el, a Gázai-övezettel és a Golán-fennsíkkal együtt – továbbra is a jövendőbeli palesztin állam fővárosának tekintik, amely jelenleg “izraeli megszállás” alatt van.

Izraelben a nemzeti ünnepek mellett május közepén kezdődnek Tel-Avivban az eurovíziós dalfesztivál elődöntői, amelyekre egész Európából több ezer vendéget várnak

Jeruzsálemet 2017 decemberében Donald Trump amerikai elnök elismerte Izrael fővárosának, Washington lépését pedig több ország követte.

 

 

  

 

[popup][/popup]