Palesztin Hatóság: “Őrült követelés” a palesztin foglyok fizetésének leállítása

Írta: Avi/ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

A Palesztin Hatóság magas rangú tisztviselője elutasította az Egyesült Államok “őrült” követelését, hogy hagyjanak fel a bebörtönzött palesztin terroristák családjainak folyósított fizetésekkel.

Nabil Shaath

Nabil Shaath, Mahmúd Abbász külügyi tanácsadója csütörtökön nyilatkozott az Izrael Rádiónak a Trump-kormány követeléséről:

“Abszurd kérés, hogy állítsuk le a foglyok családjának folyosított pénzeket,” mondta. “Ez olyan, mintha azt kérnék Izraeltől, hogy ne fizessen többé a katonáknak.”

Shaath szerint a palesztin foglyok az izraeli irányítás alatt álló Ciszjordánia áldozatai.

Ugyanakkor kiemelte, hogy Abbász első találkozója Donald Trumppal pozitívan alakult és lehetséges, hogy ez egy jövőbeli tárgyalás kiinduló pontja Izraellel.

Shaath szerint Trump tiszteletteljes és hálás hangnemet ütött meg, amikor megdicsérte Abbászt, mert hajlandó visszatérni a tárgyaló asztalhoz.

A szerdai találkozón Trump sürgette Abbászt, hogy vessen véget a felbújtásnak, és állítsa le az izraeli börtönökben ülő terroristák anyagi támogatását.

“Trump elnök aggodalmának adott hangot az izraeli börtönökben ülő palesztin foglyok – és családtagjaik – fizetésével kapcsolatban, akik terrortámadásokat követtek el, és hangsúlyozta, hogy ezt az ügyet meg kell oldani,” nyilatkozta a Fehér Ház a két vezető találkozását megelőzően.

Mintegy 6500 palesztint tartanak fogva Izraelben, terrorizmus és egyéb bűncselekmények miatt. Közülük körülbelül 500 adminisztratív fogva tartott.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök többször elmondta, hogy a béke fő akadálya a Palesztin Hatóság terrorizmust finanszírozó tevékenysége.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]