Palesztin ENSZ-siker, izraeli válasz

Írta: MTI/Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Több ezer híve hatalmas üdvrivalgással fogadta vasárnap a New Yorkból visszatérő Mahmúd Abbász palesztin elnököt Rámalláhban, a Palesztin Hatóság székhelyén. A múlt csütörtökön az ENSZ Közgyűlése megszavazta azt a határozatot, amely a világszervezetben “nem tag megfigyelő állam” szintre emelte a palesztinok státusát. Az indítványt Mahmúd Abbász palesztin elnök terjesztette be szavazásra. Abbász hazatértekor azt mondta az őt éljenző tömegnek: “Most már van államunk”.

 

Izraeli álláspont szerint ez egyoldalú lépés a palesztinok részéről, és ellentmond a korábbi megállapodásoknak, melyek szerint az ilyen lépésektől tartózkodnak. Válaszul az izraeli kormány engedélyezte háromezer lakás építését Kelet-Jeruzsálemben és a város környéki zsidó településeken. Izrael ezzel magára vonta számos ország haragját: tucatnyi országban kérették be az izraeli nagykövetet a külügyminisztériumba, ahol nemtetszésüknek adtak hangot a lépéssel kapcsolatban. Az izraeli kormány azonban nem változtatott a döntésen, noha hangsúlyozták, hogy egyelőre csak tervezésről van szó.

Nem sokkal később Izrael közölte, hogy visszatart mintegy százmillió dollárnyi, a palesztinok javára beszedett adót és más pénzalapot is. Juval Steinitz pénzügyminiszter kijelentette: a kormány a pénzt a palesztinok által az izraeli elektromos műveknél és más izraeli szolgáltatóknál felhalmozódott adósság törlesztésére használja fel.

 

[popup][/popup]