Ott folytatja, ahol abba (sem) hagyta

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Jona Avrusmi, aki 1983-ban kézi gránátot dobva a tömegbe egy békemenet során megölte Emil Grunzweigat, a Békét most! (Sálom achsav) aktivistát és megsebesített további 9 személyt – köztük Avraham Burgot a Munkapárt korábbi miniszterét és Juvál Steintz későbbi Likud-miniszert -, a 12-es csatorna pénteken leadott riportjában kijelentette, hogy nem tervezi, hogy szombat este elmegy a Benjamin Netanjahu elleni tüntetésre a miniszerterelnöki rezidenciához, „de néhány fiatal jelen lesz [az ellentüntetők oldalán], és ők tudják, mit kell tenni, pontosan tudják, mit kell tenni”.

Jona Avrusmi a 12-es csatornának nyilatkozva 2020. augusztus 7. Fotó: Twitter videó képernyőfotó

Avrusmi szerint a tüntetők baktériumok, efelől nincs kétség … betegségeket terjesztenek, és távol kell tartani őket a társadalomtól, és „gonosz embereknek” valamint „Izrael gyűlölőinek” nevezte őket.

„Gyűlölöm őket és ők is gyűlölnek engem.”

Avrusmit Emil Grunzweig megöléséért életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték, és 27 év börtön után 2011-ben szabadult. A gyilkosságot követő rendőrségi kihallgatás során Avrusmi azt mondta, hogy az akkoriban tiltakozó békeaktivisták „baktériumok, amiket el kell pusztítani.”

Az 1983-as menet éjszakájáról azt mondta a 12-es csatornának, hogy „nem azért vettem meg a gránátot, hogy otthon hagyjam. [A tömegbe] dobtam és hazamentem aludni.”

„Jól aludtál?” – kérdezte a riporter. „Természetesen” – válaszolta Avrusmi.

„Ha szeretsz valakit, kész vagy meghalni érte. Úgy imádtam Begint akkor, ahogy most Netanjahut csodálják. És jobban szeretem Netanjahut, mint Begint.”

A négy évtizeddel ezelőtti rendezvényt a Peace Now szervezte és a miniszterelnöki hivatal előtt tarották. A tüntetők felszólították a Begin-kormányt, hogy fogadja el az 1982-ben létrehozott Kahan-bizottság megállapításait a szabrai és satilai mészárlás kapcsán, amit egy libanoni milícia hajtott végre.

A bizottság egyetlen izraelit sem tekintett „közvetlenül felelősnek”, bár úgy találta, Izrael „közvetett felelősséggel bír”, míg Ariel Saron védelmi minisztert „személyes felelősség terheli a vérontás és a bosszú veszélyének figyelmen kívül hagyásáért” és a vérontás megakadályozása érdekében szükséges megfelelő intézkedések elmulasztásáért”. Saron gondatlansága Bejrút polgári lakosságának védelme kapcsán, ami az izraeli ellenőrzés alá került, „a védelmi miniszteri feladat elmulasztása”, ezért a bizottság Saron menesztését javasolta a posztról.

Saron kezdetben ezt megtagadta, és Begin sem volt hajlandó kirúgni. De a békemenet és Grunzweig megölése után bár lemondott mint védelmi miniszter, a kabinetben maradt portfólió nélküli miniszterként.

A 12-es csatorna interjúját követően a Crime Minister Netanjahu-ellenes csoport Avrusmi letartóztatását követelte, hogy „egyértelmű üzenetet küldjön az elrettentésről és a zéró toleranciáról a fiatalok számára, akiket bátorított”. A csoport egyik tagja panaszt nyújtott be a rendőrség kfar szavai osztályán.

„Egy működő országban a miniszterelnök azonnal elítélte volna a gyilkost, Izraelben 2020-ban a felbujtás a Balfourból indul [az utca, ahol a miniszterelnöki rezidencia található].”

A csoport arra buzdította a közvéleményt, hogy vegyen részt a már-már hagyományos szombati tüntetésen Jeruzsálemben „tömegesen és félelem nélkül, válaszként a felbujtásra és az erőszakra.”

Továbbá sürgős levelet küldtek Motti Cohen megbízott rendőrfőkapitánynak, Avrusmi azonnali letartóztatását követelve. „Ha Avrusmit nem tartóztatják le és ma este erőszakra kerül sor, a tüntetők vére a rendőrség kezéhez fog tapadni”.

A csoport szerint egyértelmű, hogy Avrusmi csodálja Netanjahut és szerintük az elítélt gyilkos szavai a miniszterelnök súlyos megjegyzéseit visszhangozták.

„Ez egyértelmű gyilkosságra való felbujtás” – írta Twitteren Mose Já’álon ex-vezérkari főnök és korábbi védelmi miniszter (Jes Atid-Telem) szombaton Avrusmi azonnali letartóztatására szólítva, és hozzátette, hogy Avrusmi megjegyzései Netanjahu felbujtó nyilatkozatain alapultak.

A miniszterelnök és támogatói kemény szavakkal illetik a tüntetőket, „anarchistáknak” nevezve őket, míg elítélte az ellenzék politikusait és a médiát, amiért az őt és családját ért fenyegetéseket nem ítélik el.

A miniszterelnök csütörtökön a Kneszetben felszólalva azt állította, hogy a rezidenciájánál zajló folyamatos tiltakozásokat baloldali csoportok finanszírozzák, és ismélt elítélte a médiát a demonstrációk közvetítéséért.

„Veletek a baloldalon minden a politikáról szól. A koronavírus, a gazdaság és a politikai demonstrációk is. Baloldali szervezetek szervezik őket, baloldali alapítványok támogatják, és aránytalan támogatást kapnak a szélsőbaloldali médiától – Fake News Live.”

Teljes cikk

[popup][/popup]