Összecsapások Kelet-Jeruzsálemben

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Összecsapások törtek ki zsidók és palesztinok között szombaton Seich Dzsarrach (héberül: Shimon Hatzadik) városnegyedben, miután egy szélsőjobboldali képviselő bejelentette, újra megnyitja irodáját a kelet-jeruzsálemi városnegyedében.

Itamar Ben-Gvir (középen) és Bezalel Szmotrich (jobbra), a szélsőjobboldali Vallásos Cionizmus párt képviselői Jeruzsálem óvárosában, a Damaszkusz-kapunál 2021. október 20. (Fotó: Twitter-videó fotó)

A fejleményeket az ujkelet.live ismerteti.

A városnegyedben zajló vita egyes házak arab bérlői és zsidó tulajdonosai között sok éve tart és már a nemzetközi sajtó érdeklődését is fölkeltette.

Az összecsapások során hat embert tartóztattak le, köztük annak a járműnek a sofőrjét, amely elütött egy zsidót. Az arab sofőr azt állította, hogy véletlenül ütötte el az áldozatot, miután lefújták paprika spray-vel.

Egy másik, 20 év körüli férfi enyhe fejsérülést szenvedett ugyanazon a területen, miután eltalálta egy kő, közölte a Magen David Adom mentőszolgálat.

A rendőrség közleménye szerint zavargások törtek ki a negyedben, a résztvevők összecsaptak a rendőrökkel és köveket dobáltak.

A rendőrök a figyelmeztetések után tömegoszlató eszközöket alkalmaztak a zavargók ellen.

„Számos civil megsérült, és orvosi ellátásban részesítették őket” – nyilatkozta a rendőrség.

Zsidók és arabok is összecsaptak a környéken, többek között kövekkel és egyéb tárgyakkal dobálták egymást, jelentette a Katonai Rádió.

Péntek este állítólag Molotov-koktélt dobtak egy zsidó család házára a negyedben.

A támadás idején senki nem tartózkodott otthon. A ház súlyosan megrongálódott, és a rendőrség tájékoztatása szerint egy rendőr könnyebben megsérült a füst belélegzése miatt, miután bement a házba.

A helyszínről származó, gyújtogatás gyanúját felvető első megállapításokra hivatkozva a rendőrség közölte, hogy a jeruzsálemi körzet parancsnoka elrendelte a járőrözés „jelentős” növelését Seich Dzsarrachban, beleértve a civilruhás rendőröket is.

Jobboldali zsidó aktivisták szombaton a támadás helyszínére mentek, hogy megvédjék a házat, mondván, hogy többször is célba vették, és a rendőrséget hibáztatták, amiért nem védték meg a családot. Palesztin tüntetők is a helyszínre mentek és kövekkel dobálták meg őket.

Itamar Ben-Gvir a Vallásos Cionizmus törvényhozója szombaton kijelentette, hogy „parlamenti irodát nyit a Simon Hatzadik negyedben mindaddig, amíg a biztonság visszatér a negyedbe, és a rendőrség állandó biztonságot nem teremt”.

Ben-Gvir közleményében megemlítette a Molotov-koktélos támadást, kijelentve, „Ha a rendőrség nincs ott, én ott leszek”.

Az összecsapások nem sokkal azután törtek ki a környéken, hogy Ben-Gvir közzétette a nyilatkozatát.

Moszi Raz, a baloldali Meretz párt képviselője azzal vádolta Ben-Gvirt, hogy „megpróbálja lángra lobbantani a területet és háborút szítani, akárcsak májusban”, utalva a Gázában és környékén kitört harcokra, miután a Gázai övezetet uraló Hamász terrorszervezet rakétákat lőtt ki Jeruzsálem felé a Seich Dzsarrachban és a közeli Templom-hegyen zajló feszültségek közepette. Az izraeli rendőrfőnök állítólag azzal vádolta Ben-Gvirt, hogy viselkedésével olajat önt a tűzre.

ujkelet.live

Címkék:erőszak, Itamar Ben-Gvir, összecsapás, Seich Dzsarrach, tüntetés

[popup][/popup]