Oroszország és Izrael továbbra is fenntartják Szíriában a speciális együttműködést

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Naftali Bennett miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken Szocsiban megállapodott abban, hogy a két nemzet továbbra is fenntartja a katonai konfliktusok megelőzésére szolgáló, ún. dekonflikciós mechanizmusokat Szíriában.

A találkozóról az ujkelet.live tudósít. Ze’ev Elkin lakásügyi miniszter, aki tolmács és tanácsadói minőségben csatlakozott Bennetthez az útra, azt mondta, hogy a megbeszélések az országok közötti kapcsolatok folytonosságának megőrzése körül forogtak, miután június 13-án Benjamin Netanjahut Bennett váltotta a miniszterelnöki poszton.

„Mint olyasvalaki, aki több mint egy évtizede jelen van ezeken a találkozókon, tanúsíthatom, hogy ez volt az egyik legmelegebb és legbensőségesebb. Nagyon személyes volt” – mondta Elkin.

A miniszter szerint „nagyon széles körű” tárgyalások folytak a szíriai helyzetről, amelyek célja „a koordinációs mechanizmus fenntartása”.

Az izraeli és az orosz katonák közötti dekonflikciós mechanizmus biztosítja, hogy a két hadsereg ne kerüljön összeütközésbe egymással a szíriai légtérben. Az izraeli biztonsági tanácsadók rendszeresen találkoznak orosz kollégáikkal az együttműködés fenntartása érdekében.

„A miniszterelnök ismertette világnézetét arról, hogyan lehet megállítani Irán nukleáris törekvését és Irán beágyazódását Szíriában” – fogalmazott közleményében. „Az a döntés született, hogy az Oroszországgal szembeni politikát továbbra is érvényben tartják (a szíriai légicsapásokkal kapcsolatban).”

,,Oroszország nagyon fontos szereplő a régiónkban, egyfajta szomszédunk északon” – mondta a miniszterelnök, utalva Oroszország jelentős katonai jelenlétére Szíriában, miután a vezetők a fekete-tengeri üdülővárosban találkoztak az első személyes megbeszélésükre Bennett hivatalba lépése óta.

,,Ennek megfelelően az Oroszországgal való kapcsolatunk stratégiai, de szinte napi szintű, és fenn kell tartanunk ezt a közvetlen és bensőséges párbeszédet” – írta Bennett Facebook-bejegyzésében.

A 12-es és 13-as csatorna izraeli katonai elemzői pénteken azt mondták, hogy a megbeszélésen Putyin belement, hogy Izrael megőrizhesse cselekvési szabadságát Szíriában, de további előzetes figyelmeztetést kért a csapásokról.

Teljes cikk

[popup][/popup]