Orosz katonák harcolnak Szíriában

Írta: Tóth Gergely / index.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Nagyon komoly bizonyítékokat talált a Daily Beast arra, hogy orosz páncélosokban orosz katonák harcolnak a defenzívába szorult Aszad-rezsim megmentéséért.

tank

A következtetéshez ezeken az információmorzsákon lépdelve jutott el:

  1. Az utóbbi időkben megszaporodtak a helyi forrásokból származó híresztelések orosz katonákról, drónokról, sőt arról is, hogy a latakiai Jablah városában egy orosz bázis épül (egyes spekulációk szerint ezzel összefüggésben vonták ki a NATO Patriot rakétáit Törökországból).
  2. Augusztus 22-én a Boszporusz hajóforgalmát figyelő weboldalon feltűnt a két nappal azelőtt áthaladó Nyikolaj Filcsenkov deszanthajó, a Szevasztopolban állomásozó hadihajó a Földközi-tenger felé haladt, és fedélzetén látszottak a BTR-82A lövészpáncélosok (ha a fedélzetre szorultak, akkor a raktérben is lehetett vagy kéttucatnyi páncélos).
  3. A szállítmányt kiszúró Oryx haditechnikai blog rá is bukkant ezekre az új fejlesztésű lövészpáncélosokra egy északnyugat-szíriai harcokról forgatott videóban. Ebben a videóban rövid ideig hallatszik az egyik BTR belső rádióforgalma, melyből kiderül
a páncélosok kezelői egytől egyig oroszul beszélnek,

sőt szinte biztos, hogy nem oroszul beszélő szírekről van szó (mondjuk eleve miért beszélnének oroszul a szírek?), hanem oroszokról, mivel az orosz katonai zsargont használják.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]