Orbán Viktor a Holokauszt Nemzetközi Emléknapjáról

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

Orbán Viktor miniszterelnök a Holokauszt Nemzetközi Emléknapja alkalmából facebook oldalán emlékezett meg a holokauszt áldozatairól.

Orbán Viktor miniszterelnök

#WeRemember – Emlékezünk – csatlakozott fényképével Orbán Viktor miniszterelnök a World Jewish Congress (Zsidó Világkongresszus) évekkel ezelőtt indított nemzetközi kampányához.

A ZSVK a fenti hívószót javasolta nyilvános megemlékezésekre hashtag-gel ellátva.

Az áldozatokról a kormány közösségi oldalán is megemlékeztek:

„Kegyelettel emlékezünk arra a közel hatmillió, többségében zsidó emberre, akiket származásuk miatt üldöztek és gyilkoltak meg a holokauszt idején. Nem engedjük, hogy az akkor történtek valaha megismétlődjenek.”

*

„A #WeRemember kampányon keresztül a Zsidó Világkongresszus tovább harcol az antiszemitizmus, valamint a gyűlölet és a rasszizmus minden más formája ellen” – emelte ki a ZSVK elnöke, Ronald S. Lauder az idén hetedik alkalommal elindított kampányról. „Ezen felül célunk, hogy megőrizzük a holokauszt emlékét, különösen most, amikor az utolsó túlélők és szemtanúk száma folyamatosan csökken.”

Január 27-én, a kampány fénypontjaként, a Budapesti Városháza Károly körút felőli oldala, illetve a Külügyminisztérium Bem téri épületét világították ki.

A kampányban további résztvevő intézetek többek között az Európai Bizottság és a NATO Brüsszelben, az UNESCO Párizsban, az Európa Tanács Strasbourgban és a világ számos nemzetközi, kormányzati, civil és vallási intézménye.

Ahogy Ronald S. Lauder, a ZSVK elnöke fogalmaz: “A holokauszt szörnyűségeinek oktatásával világszinten garantálni tudjuk, hogy ilyen soha többé ne történhessen meg.”

A kezdeményezéshez a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége is csatlakozott.

[popup][/popup]