Obama telefonon próbálta megnyugtatni Netanjahut

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Barack Obama amerikai elnök kedden telefonbeszélgetést folytatott Benjámin Netanjahuval, amely során arról biztosította az izraeli miniszterelnököt, hogy az Egyesült Államok továbbra is elkötelezett a közel-keleti ország védelme iránt, és a Teherán atomprogramjáról szóló megállapodás nem oszlatta el az Izraellel szembeni iráni fenyegetéssel kapcsolatos amerikai aggodalmakat – közölte a washingtoni Fehér Ház.

Obama
Obama a beszélgetés során azt is közölte, hogy Ashton Carter amerikai védelmi miniszter a jövő héten Izraelbe látogat, ami jelzi a két szövetséges ország közti biztonsági együttműködés magas fokát.

Netanjahu órákkal korábban súlyos, történelmi léptékű hibának nevezte az Iránnal kötött nemzetközi alkut. Netanjahu délután televíziós beszédet tartott, amelyben hangsúlyozta: a megállapodás nem gátolja meg Iránt az atomfegyver kifejlesztésében, ugyanakkor hatalmas anyagi forrásokat szabadít fel Teherán számára, amely ezt a pénzt a terrorizmus és az Izrael elpusztítására irányuló törekvések támogatására fogja fordítani.

Amerikai sajtóértesülések arról szóltak kedden: az izraeli miniszterelnök minden befolyását be fogja vetni annak érdekében, hogy megakadályozza a megállapodás washingtoni kongresszusbeli elfogadását.

Ezzel szemben Obama a fehér házi közlemény szerint azt mondta Netanjahunak, hogy szerinte a megállapodás meggátolja Iránt az atomfegyverhez jutásban, és ezzel az Egyesült Államok és Izrael közös érdekeit szolgálja.

Az amerikai elnök azt is megerősítette: országa továbbra sem fog szemet hunyni afelett, hogy Irán “támogatja a terrorizmust és fenyegeti Izraelt”.

 

[popup][/popup]