Nyomozás a brit munkáspárti antiszemita bűncselekmények ügyében

Írta: MTI / Kárász Róbert - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Bűnügyi eljárást indított a Scotland Yard az ellenzéki brit Munkáspárton belüli antiszemita bűncselekmények gyanújának kivizsgálására.

Jeremy Corbyn (Fotó: Getty images)

Cressida Dick, a londoni rendőrség főparancsnoka a BBC közszolgálati rádiónak pénteken elmondta: a vizsgálat kezdeti szakasza az online felületeken megjelent tartalmakra összpontosít, mert “már ezek alapján is úgy tűnik, hogy bűncselekmény történhetett”.

Előzőleg a legnagyobb londoni kereskedelmi rádióállomás, az LBC hozzájutott egy belső munkáspárti aktához. Ebben a legnagyobb brit ellenzéki erő maga gyűjtött össze 45 olyan esetet, amelyekkel kapcsolatban felmerülhet az antiszemita indíttatású bűncselekmény gyanúja. Ezek között szerepelnek olyan fenyegető bejegyzések, amelyeket munkáspárti tagok töltöttek fel közösségi médiaportálok felületeire.

A Facebookon megjelent egyik bejegyzés például a Munkáspárt egyik alsóházi képviselőnőjét “szélsőséges cionistának” nevezi és fizikai bántalmazással fenyegeti.

A beszámolóból nem derül ki, hogy ki a megfenyegetett képviselőnő, de a Labour egyik zsidó képviselője, Luciana Berger már az év elején összetűzésbe került a párt vezetésével, miután Twitter-bejegyzésben hívta fel a figyelmet arra, hogy Jeremy Corbyn, a Munkáspárt vezetője még 2012-ben támogató üzenetet küldött egy durván antiszemitának minősített londoni utcai falfestmény szerzőjének, aki kifogásolta műve eltávolítását.  

A Munkáspárton belüli antiszemita megnyilvánulások ügye ezután került a sajtó és a hatóságok figyelmének középpontjába.

Nem sokkal később a 300 ezresre becsült brit zsidóság két vezető érdekképviseleti csoportja, a Board of Deputies of British Jews és a Jewish Leadership Council rendkívül erőteljes bírálatokat megfogalmazó közös nyílt levelet tett közzé. A felhívás szerint Corbyn “a zsidó közösségekkel szemben ösztönösen ellenséges szélsőbaloldali világnézettel azonosult”, barátjának tartja a zsidók ellen terrortámadásokat elkövető Hezbollah libanoni síita fegyveres szervezetet, és részt vesz a milíciát támogató londoni demonstrációkon.

A levél szerint Corbyn “akarva-akaratlanul mára annak az antiszemita politikai kultúrának a zászlóvivőjévé vált, amely Izrael megszállott gyűlöletére, összeesküvés-elméletekre és álhírekre alapozódik”.

A Munkáspárt vezető tagjait az elmúlt években is többször érte az a vád, hogy antiszemita nézeteket hangoztatnak.

Ken Livingstone volt londoni polgármester is e váddal szembesült, miután egy BBC-interjúban azt mondta: Adolf Hitler politikája kezdetben arra irányult, hogy a zsidók költözzenek “Izraelbe” – az akkori Palesztinába -, és a náci diktátor “ezzel valójában a cionizmust támogatta”.

 

[popup][/popup]