Nyolc iráni ügynököt tartóztattak le Isztambulban, izraelieket akartak ölni

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

A török média pénteken nyolc iráni ügynök letartóztatásáról számolt be Isztambulban, akik a gyanú szerint izraeli állampolgárok meggyilkolását tervezték.

Isztambul

A jelentések szerint az akció során három fegyvert, három hangtompítót, lőszert és egyéb eszközöket foglaltak le. A gyanúsítottak közül hármat július 14-én, a többieket június 29-én fogták el – írja az ujkelet.live.

Ez egy újabb művelet volt, amely annak az akciónak a része, amely a múlt hónapban kezdődött egy iráni sejt letartóztatásával. Török jelentések szerint a merénylők – köztük diákoknak álcázott iráni titkosszolgálati ügynökök valamint turistáknak és üzletembereknek álcázott forradalmi gárdisták – fő célpontja Joszi Levi Szfari Izrael korábbi isztambuli főkonzulja volt, de más izraeli turistákat is meg akartak ölni.

Izrael június végén bejelentette, hogy a Törökországba utazó állampolgárokra vonatkozó utazási figyelmeztetését 3-as avagy közepesen súlyos szintre csökkentette.

A bejelentést megelőző hetekben rendkívül komoly figyelmeztetéseket adott ki a Törökországban tartózkodó állampolgárainak, mondván, iráni ügynökök elrabolhatják vagy meggyilkolhatják őket.

Az iráni támadásoktól való félelem abból fakadt, hogy az irániak elhatározták, hogy megbosszulják az Izraelnek tulajdonított merényleteket, amelyek egy részét az izraeli Moszadnak tulajdonítanak. Mivel az irániak nem tudnak vezető izraeli tisztviselőknek ártani, turistákat próbáltak célba venni.

A most pénteki jelentés néhány nappal azután vált nyilvánossá, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök visszatért a teheráni csúcstalálkozóról, melyen Ebrahim Raiszi iráni és Vlagyimir Putyin orosz elnök is részt vett. A csúcstalálkozó végén Irán és Törökország vezetői bejelentették elkötelezettségüket a szíriai helyzet normalizálására és a terrorizmus csapásától való megtisztítására irányuló erőfeszítések folytatására. Raiszi iráni elnök elítélte Izrael akcióit Szíriában, és támogatta az országban zajló események politikai megoldásait.

[popup][/popup]