New York Times: Izrael nagyon elszámította magát Irán válaszának súlyosságával kapcsolatban

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az izraeli tisztviselők elszámították magukat Irán válaszának súlyosságával kapcsolatban az április 1-jei damaszkuszi épület elleni támadásra, amelyben az Iszlám Forradalmi Gárda több parancsnoka is meghalt – írja a The New York Times.

Iráni rakéta

“Az izraeliek csúnyán elszámították magukat, azt gondolták, hogy Irán nem fog erőteljesen reagálni, több amerikai tisztviselő szerint, akik részt vettek a támadás utáni magas szintű megbeszéléseken, és ezt a nézetet egy magas rangú izraeli tisztviselő is osztotta” – írja a lap.

Az iráni támadás előzménye, hogy a szíriai fővárosban lévő iráni konzulátus épületét ért állítólagos izraeli csapásban két tábornok is meghalt.

Az amerikai tisztviselőket feldühítette, hogy csak néhány perccel a damaszkuszi csapás előtt értesítették őket, és hogy annak jelentőségéről sem tájékoztatták őket.

Két izraeli tisztviselő azt mondta a Timesnak, hogy a csapás tervei már két hónappal a végrehajtás előtt elkezdődtek.

A lap szerint a tervet aztán március 22-én hagyta jóvá a háborús kabinet.

Az újság azt állítja, hogy betekintett olyan belső védelmi iratokba, amelyek felvázolták Teherán lehetséges válaszlépéseit, és ezek egyike sem jósolt olyan mértékű támadást, mint amilyet a hétvégén láttak, amikor Teherán több mint 300 ballisztikus rakétát és drónt lőtt ki Izraelre.

A jelentés szerint az izraeli hírszerzés eredetileg arra számított, hogy Irán legfeljebb 10 föld-felszíni rakétát lő ki Izraelre. A múlt héten 60-70 föld-felszíni rakétára emelték a becslést, de ez is tévesnek bizonyult. (Times Of Israel)

[popup][/popup]