Netta Barzilai Izrael bojkottjáról: Ha a fényt bojkottálod, a sötétséget terjeszted

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

A tavalyi Eurovíziós Dalfesztivál győztese, az izraeli Netta Barzilai frappáns választ adott a verseny izraeli megrendezése miatt bojkottot hirdetőknek, amikor csütörtökön egy BBC interjúban kijelentette: „Amikor a fényt bojkottálod, a sötétséget terjeszted.”

Netta Barzilai (copyright: Netta Barzilai)

 

A versenyt általában elkülönítik a politikától, de az Izrael-ellenes tiltakozók felszólították az Eurovíziós szervezőket, hogy vegyék el Izraeltől az idei verseny rendezési jogát, és a résztvevők tartózkodjanak a zsidó államban való fellépéstől. Ezt a megközelítést az izraeli énekes kontraproduktívnak nevezte.

“A bojkott megakadályozza a fény terjedését, és amikor a fényt bojkottálod, a sötétséget terjeszted, én így gondolom. Hiszek a párbeszédben, hiszek a tiltakozásban, hajrá, de a bojkott nem válasz,” – mondta Barzilai a BBC-nek.

Az énekes a bojkottal szembeni érvelésében hangsúlyozta az Eurovízió történetét, hogyan alakult meg a verseny a II. Világháború által elpusztított Európa egységének elősegítésére.

„Mindez a hidak építéséről szól, a sokszínűség ünnepléséről, hogy a különböző helyekről érkező emberek ugyanazon a színpadon állhassanak és azt mondják: hé, mindannyian egyformák vagyunk, és mi ünnepeljük ezeket az etnikai csoportokat és mindenféle-fajta zenét,”- mondta Barzilai, hozzátéve, hogy katasztrófa lesz, ha az idei verseny a politikáról fog szólni.

Az énekes továbbá mindenkit arra buzdított, hogy utazzon Izraelbe és tekintse meg a versenyt a helyszínen.

Szintén múlt hónapban Izrael-ellenes tüntetők rövid időre megszakították a franciaországi Eurovíziós dalverseny válogatóját, amikor Barzilai állt a színpadon.

A 2019-es 64. Eurovíziós Dalfesztivált Tel Avivban rendezik meg május 14-18 között, s ez lesz a harmadik alkalom, hogy a versenyt Izraelben tartják. A 2018-as Dalfesztivált Netta nyerte Toy című dalával.

ujkelet.live

Címkék:BDS, Eurovízió, Netta Barzilai

[popup][/popup]