Netanjahunak nem sikerült kormányt alakítani, Izrael új választás előtt áll

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Benjámin Netanjahu miniszterelnöknek nem sikerült megalakítania ötödik kormányát a szerda éjfélig rendelkezésére álló határidőig, így az izraeli parlament, a kneszet megszavazta önmaga feloszlatását.

Netanjahunak nem sikerült kormányt alakítani (Fotó: Yonatan Sindel/Flash90)

Az izraeli törvényhozás 74:45 arányban fogadta el az április 9-i választások után április 30-án felesküdött kneszet feloszlatásáról szóló törvényjavaslatot és az új választások kiírását szeptember 17-re.

A koalíciós kormányt azért nem sikerült létrehozni, mert Avigdor Liberman, az Izrael a Hazánk (Jiszrael Bejténu) párt elnöke ragaszkodott ahhoz, hogy a kneszet változatlan szöveggel fogadja el az első olvasatban már régebben megszavazott bevonulási törvényt, a vallásos pártok azonban ezt egységesen elutasították. A kudarcért Liberman a Likudot és az élén álló Benjámin Netanjahut, a Likud pedig Libermant vádolta.

Liberman ugyan nem segítette Netanjahu kormányalakítását, de az ellenzéki Kék-fehér választási szövetséget sem kívánta segíteni, hogy kormányt alakítson, ezért frakciója az új választások kiírása mellett voksolt.

 

 

[popup][/popup]