Netanjahu  vízgazdálkodási technológiát ajánl az iráni lakosságnak

Írta: Shiri Zsuzsa/MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök videó-üzenetében a fejlett izraeli vízgazdálkodási technológia átvételét ajánlotta fel a környezeti gondokkal és vízhiánnyal küzdő iráni lakosságnak – jelentette a helyi média hétfőn.

PM Netanyahu: Today I’m going to make an unprecedented offer to Iran.

Today I’m going to make an unprecedented offer to Iran. It relates to water. For more information: https://tinyurl.com/FanavriAb https://t.me/FanavriAb Video: Roy Avraham, GPO

A Youtube videó-megosztó portálra feltöltött angol nyelvű üzenetben az izraeli kormányfő bejelentette, hogy országa – szemben az általa kegyetlennek és  elnyomónak nevezett teheráni rezsimmel – az iráni nép oldalán áll, és segíteni szeretne neki. Netanjahu az izraeli csepegtetős öntözési technológiát ajánlotta fel, és azért csak interneten keresztül, mert – mint mondta – sajnos az izraeliek személyesen nem utazhatnak a perzsa államba. A Netanjahu által ajánlott új, perzsa nyelvű honlapon a szennyvíz visszaforgatási technológiájának részleteit, valamint korszerű öntözési eljárásokat mutatnak be szakemberek, hogy ezzel segítsenek az irániakon.

A videó üzenetre hamar felfigyeltek a nemzetközi diplomácia köreiben is, s elsőként Ri Jong Ho észak-koreai külügyminisztert késztette megnyilatkozásra, amit megrökönyödéssel fogadtak Izraelben. Az észak-koreai politikus Twitter-üzenetében bűnözőnek és “büdös cionistának” titulálta az izraeli kormányfőt, akit azzal vádolt, hogy a Gázai övezet lakóit öli.

Khamenei ajatollah

Irán vallási és politikai vezetője, Ali Hamenei ajatollah szintén a Twitteren válaszolt a segítségnyújtásra a Jediót Ahoronót című újság honlapja, a ynet szerint. Hamenei a “cionista rezsim gyerekgyilkos miniszterelnökének” nevezte Netanjahut, aki szerinte bűncselekményeket követ el a Gázai övezetben és Jeruzsálemben.

 

[popup][/popup]